Muszę zgodzić się z kilkoma osobami, które wcześniej zauważały, że piszesz lejąc wodę, zbyt długie i pomieszane teksty. W jednym akapicie kilka wątków poruszone. Źle się tak wymienia zdania.
No ale trudno.
Cytat(thek @ 31.03.2011, 03:31:58 )

Dziwne... Bo ja czytałem artykuł na gazeta.pl rano i tam informacja KIEDY przeprowadzono sondaż...
Ja nie napisałem, że miało miejsce jakieś maskowanie czy ukrywanie. Ja piszę, że nikt tylko dziennikarze wpolityce.pl zwrócili uwagę, że ten sondaż opublikowano z wyjątkowo długim poślizgiem.
A zarzuty o tym, że czegoś nie dodano w artykule zalinkowanym przeze mnie są hybione, bo artykuł nie skupiał się na opisie sondażu w całości, taki pojawił się wcześniej. Nie mniej być może i w nim nie było tych informacji o których piszesz.
Tyle, że nie o to w tym wszystkim chodzi.
Przecież ja nie namawiam was do zamiany gazeta.pl, czy Polityki na wpolityce.pl lub Uważam Rze, ale do uzupełnienia o te drugie swoich źródeł wiedzy. I do jak najbardziej krytycznego podejścia do wszystkich źródeł.

To że Michnik, i nie tylko on, mają swoją przeszłość wie chyba każdy...
Po co tak rozmawiasz?? Dlaczego zestawiasz jedne rzeczy, których rzeczywiście nie było z tymi, które miały miejsce?? Przecież to jest klasyczne uogólnienie, które nie pozwala na uczciwą rozmowę.
Tak, nacisków, ani podsłuchów nie było

Jest to medialna propaganda mająca na celu wystraszyć ludzi, co też udało się skutecznie, bo jak widać na Twoim przykładzie wciąż ją powtarzasz i wciąż boisz się nieistniejącego zagrożenia.
Były już komunikaty prokuratur i sądów o umorzeniu tych wszystkich zarzutów:
Umorzenie podsłuchów.Umorzenie nacisków. Czy Ty myślisz, że Rysio Kalisz by się tak pałował długo z tą komisją ds. Blidy i narażał na krytykę ze strony Millera i innych SLDaków? Gdyby tylko coś miał na PIS to już dawno by to wyciągnęli. I tak pewnie wystrzelą z jakimś kapiszonem przed wyborami.
Piszesz, że wiedziałeś co wyprawiali Kaczyńscy od początku lat 80? No to dawaj z tymi informacjami tutaj. Tylko w szczególe, a nie rzucisz hasło: telegraf, prasa ruch i jakieś inne rzeczy, które każdy w kółko powtarza, ale w szczegóły nie wchodzi, bo nie ma w co, bo to takie same afery jak z dorszem czy z laptopem.
Giertych to może i ma wiedzę, ale ma też pragnienie zemsty wobec Kaczora za to, że mu przejął elektorat i wchłonął jego partię.

Co do sektorów to wymieniasz tylko częściowe prawdy, nie dopowiadasz. Przykład? Banki. ...
Piszesz banki to sektor prywatny przecież. Owszem teraz tak, teraz już po ptokach. Martwić należało się zanim wyprzedawano ten sektor. Kto to robił? Ano ludzie dzisiaj skupieni wokół PO. Został się jeden bank, którego Polska jest właścicielem PKO BP. Co się dzieje? Ano PO już sprzedała część akcji i szykowany jest następny pakiet na jesieni 2011.
Pokażcie mi zachodnioeuropejskie kraje, które wyzbyły się całkowicie wpływu właścicielskiego na banki działające w ich gospodarce? Francja, GB, Niemcy, Hiszpania, Włochy. Wszyscy mają banki we władaniu swoim.
I kompletnie nie rozumiem jak możesz przytaczać jako powód niby poprawiającej się sytuacji w tym sektorze w Polsce poprzez pojawienie się banków internetowych. Przecież te internetowe banki to są spółki córki banków "nieiternetowych". Lider mBank to grupa BRE, właścicielem jest niemiecki Commerzbank.
Też siedziałem w GB prawie dwa lata (2005-2007), mam wciąż konto w NatWest i nie płacę ani grosza, ani za kartę do konta, ani za kartę wypukłą, a wypłaty z wszystkich bankomatów miałem już wtedy darmowe.
Sprawa z Bankami jest poważniejsza, Oleksy kiedyś na to zwracał uwagę gdy protestował przeciw wyprzedawaniu tego sektora. Mając wpływ na politykę banków można ich działaniami kierować tak, że będą bardziej wspierały rozwój wewnątrz kraju, a nie na zewnątrz. Jak przykład podawał budowę autostrad. Sprywatyzowane banki w Polsce nie chciały kredytować tych inwestycji, bo za granicą mogły osiągnąć większe stopy zwrotu. I mamy w tym momencie szkodę dla państwa.

"Ukrócenie korupcji, obniżka podatków i kosztów pracy (darowizny, składka rentowa, PITy weszłu już za PO), zmniejszenie zadłużenia." - ukrócenie korupcji poprzez wprowadzenie możliwości...
Oczy przecieram i nie wierzę, czy Ty narzekasz na to, że ukrócono korupcję poprzez wprowadzenie do świadomości decydentów poczucia realności kary za łapówkę

Noo ludzie. Prowokacja jest jedynym skutecznym narzędziem w walce z korupcją. Jest stosowana w USA z powodzeniem i z o wiele większą swobodą niż u nas.
Jeśli chodzi o paranoje to podaj przykład zatrzymania przez CBA nauczyciela za to że przyjął kwiaty

Znowu takie sterowanie przekazem medialnym by wywołać w ludziach strach, że ten PiS to właśnie doprowadził do tego, że nawet za kwiaty będą ścigać. To samo zrobili z wpadaniem do domów o 6:00 rano, że niby każdemu to grozi. BZDURY na kołach lansowane przez cyngli Agory i ITI.
Twoje tłumaczenie sytuacji gospodarczej jest już w ogóle w oderwaniu od danych i faktów.
Jaka kreatywna księgowość, podaj przykład, np. że tę czy tę pozycję budżetu wypchnięto do spółki skarbu państwa?? Tobie się chyba myli z obecnymi rządami, które dotacji np. do GDDKiA na budowę autostrad nie dała i kazała dyrekcji wziąć kredyty w bankach. Efekt w budżecie kasa jest, a że podmiot prawny będący w 100% zabezpieczany przez skarb państwa się zadłużył na miliardy złotych to już ludzie sobie nie zdają sprawy.
Skoro już od połowy roku 2007 rząd PiS obniża składkę rentową, czyli już maleją wpływy, a mimo wszystko mamy obniżenie deficytu, a w rzeczywistości zrównoważenie budżetu to gdzie Ty tutaj widzisz sztuczki?? Tutaj są dane GUSu w poszczególnych latach:
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1377_PLK_HTML.htmPiS po prostu lepiej gospodarzył.
A problemy w kolejnych latach to miała już PO. Bo nie potrafili w obliczu kryzysu reagować odpowiednio wcześnie. Być może należało wrócić do składki rentowej obniżonej podczas dobrej koniunktury. PO wolało bzdury opowiadać o zielonej wyspie, a teraz na chybcika zabiera kasę z OFE.
Symbolem jak gospodarzył Kaczyński, a jak gospodarzy Tusk jest budżet funduszu reprezentacyjnego Premiera. Tusk wydał w 5 miesięcy tyle, co Kaczyński w 2 lata.
http://www.wprost.pl/ar/136122/Tusk-wydaje...-niz-Kaczynski/A jeśli chodzi o namnożenie wydatków to znowu rzucasz hasło i nie przedstawiasz dowodów. Słynne już becikowe w propozycji PiSu miało wartość 500zł dla najbiedniejszych, to LPR z PO przeforsowali 1000zł dla wszystkich. Giertych potem to Kurskiemu wyrzucał, gdy ten drugi niesłusznie się chwalił tym jakoby to PiS zrobił.
Masz widzę poglądy nieliberalne gospodarczo skoro krytykujesz zwolnienie z podatku od darowizny uczynionej w najbliższej grupie spokrewnienia.

Co do oszołomskich rządów to je pamiętam rząd Olszewskiego i nie wina jego, że mu nie wyszło...
Słowa które cytujesz są wyrwane z kontekstu. Tak właśnie działa szkalowanie środowisk konserwatywnych, patriotycznych. Wyrwie się coś z kontekstu i przypasuje do wygodnej tezy.
Całość wypowiedzi Kaczyńskiego:
Kaczyński: To długi nieściągalne
- Nie widzę nic nadzwyczajnego w umorzeniu długów PC przez min. Jasińskiego - powiedział na konferencji prasowej w Częstochowie prezes PiS Jarosław Kaczyński. Według niego umarzanie to normalna praktyka w wypadku długów nieściągalnych. Jego zdaniem w latach 90-tych partie polityczne działały "partyzancko", miały niedobrą strukturę prawną. Stwierdził, że wszystkie partie miały wtedy długi i je umarzano. W przypadku PC długi zaciągały struktury lokalne bez wiedzy władz centralnych partii. - Powinni się zastanowić ci, którzy nas pomawiali. Radziłbym, żeby przestać kłamać i zając się poważnymi sprawami - stwierdził Kaczyński. - To jest bezustanne szukanie haków i kijów na PiS dodał.Dlaczego nie informuje się ile umorzono długów innym partiom ?
Nie jestem nakręcony i nie wysuwam, żadnych aluzji, to raczej Ty przypisujesz mi słowa, których nie napisałem.
Ja tylko reaguje gdy @athabus znowu poprzez nieuprawnione uogólnienie propaguje nieprawdę. Przecież tekst @athabusa, że ciągle te same gęby się zmieniają przy korycie jest krzywdzący dla jednego ze środowisk politycznych. I to zaznaczyłem. Czy już sprawdziliście ile i w jakie formie miały władzę środowiska dzisiaj związane z PiSem?? To że gęby ludzi związanych z PiSem oglądamy w TV od 20 lat nie znaczy, że są winne temu bajzlowi szumnie nazywanemu IIIRP.
I powtórzę się jeszcze raz, po raz 134 chyba. Jeśli chodzi o kwalifikacje do rządzenia to PiS jako opozycja nie jest słaby. Jako środowisko jest nawet mocniejszy od PO. Jako jedyna partia miała konkretny program w wyborach samorządowych. Nie jakąś broszurkę, ale PROGRAM.
MEDIA, MEDIA jeszcze raz media. Zrozumcie, że to mainstream dyktuje sposób w jaki ludzie będą postrzegać rzeczywistość.
Dlatego tak namawiam do poszerzenia źródeł, nie skreślania ich za to, że może są obciachowe.
Jedyny zarzut jaki można mieć wobec tego do opozycji to taki, że nie potrafi tego mainstreamu ograć. Widząc, że tradycyjny przekaz opozycji jest manipulowany, albo wręcz wyciszany powinna uciekać się do niespotykanych sposobów komunikacji ze społeczeństwem.
To jest bardzo duża wada PiSu.

Co do SLD to ja wiem czym grozi, nie bez powodu napisałem "się wzdrygam", bo mam świadomość, że nadal trzon to pewne grupy stare, a Napieralski to taki Tusk bis, ...
No PJN jest alternatywą jeśli nie widzisz, że pozytywy nad negatywami przeważają w większej partii jaką jest PiS.
I przestańmy z tym antysemityzmem. Dlaczego antysemityzmem nazywa się pełno prawne mówienie o zbrodniach dokonanych przez tzw. żydokomunę w Polsce

Jeśli uświadomić sobie, że MW, Grunwald, w zasadzie informują o rzeczywistych wydarzeniach, a nie uprawiają antysemityzm to za co pozostaje nam je krytykować? Za socjalne poglądy chyba tylko.
Nacjonalizmu nie radzę się czepiać, bo jest to podstawa w budowaniu silnego państwa, które jest warunkiem koniecznym przy wychodzeniu ze strefy postsowieckiej. Poza tym, na czym polega radykalny nacjonalizm w wykonaniu PiSu

Czy mógłbyś jednak odnieść się także do opisanego wcześniej przeze mnie artykułu? Bo dla mnie był on propagandowy, a z Twojej strony cisza...
Jakiego artykułu ? Widzisz, piszesz tak dużo i całymi potokami zdań, że można się pogubić.
Cytat
"Opcja prawicowa jest teraz od dłuższego czasu stroną przegrywającą, ale to nie znaczy, że nie ma racji. Jeśli Jarosław Kaczyński przegrywa - to nie znaczy, że nie ma racji" i powiedz jakie są tego implikacje logiczne?
Czego nie rozumiesz? Że można mając rację przegrać ? Oczywiście, że można. Tu nie ma sprzeczności. Jeśli jakieś środowisko nie ma narzędzi i środków by ze swoją racją przebić się do opinii publicznej to nie wygra.
A może chodzi Ci o to, że Kaczyńskiego nazwano prawicą? Przecież to prawda. To, że odwołują się do solidarności społecznej nie czyni ich lewicą, bo te postulaty można spełniać przy zachowaniu względnie liberalnego podejścia do państwa i gospodarki. Nigdzie nie jest napisane, że partia nie może być prawicową jeśli głosi postulaty troski o mniej zaradnych życiowo ludzi.