Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML/JS]Wykrywanie położenia diva
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
fragles
sprawa wygląda tak, że mam div w divie

<div id="opakowanie">
<div id="poruszanie">
</div>
<div>

div-poruszanie jest większy od div-opakowanie i można nim poruszać (nic wielkiego zwyczajny drag&drop), ale chodzi mi o to, żeby nie można go było przesunąć dalej niż do krawędzi opakowania - stąd moje pytanie - czy istnieje właściwość, zdarzenie, które odpowiada za "sprawdzenie" tego czy div - poruszanie jest z każdej strony przykryty przez opakowanie czy też widać jakąś krawędź.

Wiem, że jeśli div-opakowanie ma własność auto, a div-poruszanie schowa się w dolnej lub prawej części pojawiają się przewijaki
http://jqueryui.com/demos/draggable/#events

nie wiem czy to jest jakaś własność czy trzeba sprawdzać ręcznie czyli JS po kolei wszystkie boki diva poruszanie wzgledem diva opakowanie
korek_a
Tuż pod twoim przykładem jest "Constrain movement" w przykładniej masz "I'm contained within the box" a jeszcze niżej masz "View Source"
fragles
dzięki za odpowiedź
coś podobnego tylko, że na odwrót
czyli to co w środku jest większe od tego na zewnątrz i jakby sprawdzanie od zewnetrznej strony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.