mic79
26.08.2008, 08:39:53
Cześć wszystkim
Mam mały problem z optymalizacją tabel w bazie, może moglibyście coś poradzić. Mam hosting na home i małą bazę 60MB. Uruchamiam OPTIMIZE TABLE na wszystkich tabelach i rozmiar tej bazy zmniejsza się do 30MB.
Przez cały dzień do późna w nocy nic się nie dzieje. A nad ranem rozmiar bazy znowu jest 60MB i mogę sobie znowu zoptymalizować tabele do 30MB. A baza nie jest w ogóle wykorzystywana przez ten dzień i noc. Nie mam żadnych skryptów w CRON.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Czy to ja źle coś robię? Może żeby optymalizacja została zachowana, trzeba jeszcze coś zrobić? Dziwi mnie, że baza jest zostawiona na noc (nikt na nią nie wchodzi) i znowu wraca do poprzedniego rozmiaru. Wygląda mi to na jakieś operacje konserwacyjne, które home przeprowadza w nocy. Jak myślicie?
SirZooro
26.08.2008, 22:05:00
To co home może robić to backup, ale w jego trakcie zawartość bazy nie powinna się zmieniać. Najlepiej napisz do nich że masz taki problem i zobaczymy co odpiszą.
mic79
28.08.2008, 14:51:45
Ciekawa, choć kompletnie nic mi nie mówiąca odpowiedź:
"Kazda operacja, ktora bezposrednio ingeruje w baze danych (formy binarne), np. optymalizacja, zmienia wlasciciela plikow na systemowe - zachowanie standardowe dla MySQL. W godzinach nocnych wlasciciel plikow zmieniany jest na Panstwa." To całe wyjaśnienie.
Hmm, gdzie tu jest buźka z miną idioty... Myślałem, że jak optymalizacja, to optymalizacja. Ktoś wie co to wszystko znaczy?
Może to, że gdy optymalizuję tabele, to wszystkie one zmieniają właściciela na "systemowego" i przestają się one wliczać w rozmiar mojego konta? Chyba byłoby to trochę bez sensu? Plis... help, kogoś mądrego...
kwiateusz
28.08.2008, 17:34:44
Z tej odpowiedzi mozna wyciagnac tylko taki wniosek jak Twój
mic79
1.09.2008, 12:55:25
No dopytałem i jak widać taka jest odpowiedź. Optymalizacja tabel powoduje, że przestają się one wliczać do konta. Dzięki za wsparcie, pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.