Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cms/cmf przyszłości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Helid
Od kilkunastu miesięcy myślę nad stworzeniem cmsa a właściwie cmfa nadającego się "do wszytkiego". Sama podstawa sytemu miałaby posiadać tylko i wyłącznie możliwość tworzenia podstron + obsługę użytkowników rzecz jasna. Całość podzielibym na 2 strefy administracyjne, tj. zaawansowana i dla końcowego użytkownika, jakie aktualnie nazwalem manager i root. Prace nad nasza strona zaczelibysmy od roota, gdzie poprzez liczne repozytoria instalowalibysmy moduły ala blog/foum w zależności od planowanej funkcjoanlnosci. Można by tez od razu skonfigurowac ogólne założenia jak układ wpisów - można by równowazyc pomiędzy altualnosciami a prostym blogiem. Po zatwierdzeniu zmian nowe wpisy dodawalibysmy w prostym panelu admina. Dzięki temu łatwo można by stworzyć stronę do klienta szytą na miarę. Co sądzicie o tej idei? Jeśli to zły dział proszę o przeniesienie, z góry przepraszam z błędy - pisze z iPhone wink.gif
wiewiorek
Bez sensu - istnieje olbrzymia ilość cms'ów dla PHP - choćby Drupal smile.gif Drupal nadaje się do wszystkiego.
mlawnik
To już lepiej zajmij się pisaniem do Cmsów wtyczek i modułów.

Nie sztuka napisać taki cms, tylko moduły do niego (I jeszcze żeby się nie gryzły wink.gif ).
Helid
Właśnie istnieje kilka dobrych cmsow, które są znane z powodu swej ogromnej bazy wtyczek, jednak wszystkie te rozwiązania są z przed kilka lat i maja swoje niedociagnieia.
Gdybym coś takiego oparł o kohane/ci to praktycznie przy każdej mojej Pracy mógłbym dorzucac kolejne moduły.
ixpack
Jeżeli to Twoje "coś" byłoby łatwe w użyciu jak Wordpress, to czemu nie. Taki rozbudowany WP z forum np. wink.gif. Ale jak chcesz stworzyć kolejny klon czegoś co już jest, albo coś "skomplikowanego" to sobie odpuść. Ludzie wybiorą coś z lepszym supportem.
A jeżeli chcesz "swój" cms do tworzenia stron dla klientów - działaj smile.gif
Mr Albert
Ma to sens w przypadku gdy gotowe rozwiązania nie spełniają oczekiwań. Pomysł na 2 panele jest chyba w porzadku, później ewentualnie możesz pobierać oplaty za poprawki które wyklikujesz z panelu a jednoczeńskie klient nie ma możliwości niczego popsuć. Jak to zostało wspomniane, bardzo trudno napisać moduły które w łatwy sposób można zainstalować, by się nie gryzły ze sobą. Ja bym raczem odrazu stworzył to co chcesz mieć jako calość i ewentualnie blokował dostep do części które aktualnie nie są potrzebne z poziomiu trudniejszego panelu. Chyba, że to ma być projekt dla większej grupy użytkowników gdzie różni ludzie pisali by różne moduly, lecz bardzo trudno będzie przekonać społeczność do czegoś nowego skoro sa starsze sprawdzone rozwiązania.
deha21
Całkowicie cię popieram, napisz swojego CMSa. Ja powiem tak... testowałem wiele CMSów ale nie było nigdy z nich zadowolony. Aż w końcu stworzyłem swojego, prostego, wygodnego, bez zbędnych dupereli. Troszkę go rozbudowałem i teraz trzymam na nim lokalny portal. Zawsze uważałem, że autorskie rozwiązania są najlepsze.
Musisz się też zastanowić dla kogo ten CMS ma być. Czy dla klientów końcowych czy np. dla agencji reklamowych/informatyków. Ja mam dla klientów końcowych, dlatego jest prosty i nawet laik się w nim połapie.
everth
Cytat
Zawsze uważałem, że autorskie rozwiązania są najlepsze.

Przeklinam dzień w którym Bóg dał ludziom wolną wolę i błogosławię tego który ponownie odkrył standaryzację.
ixpack
Cytat(everth @ 10.05.2011, 22:36:54 ) *
Przeklinam dzień w którym Bóg dał ludziom wolną wolę i błogosławię tego który ponownie odkrył standaryzację.

IMO jesteś hipokrytą (bez obrazy wink.gif mam nadzieję, że wiesz co to słowo oznacza... dla niektórych jest to komplement - zależy od filozofii) JEŻELI na prawdę tak myślisz, a jesteś programistą. Programowanie = pasja = wolne myślenie = tworzenie czegoś "z niczego" != jedno i to samo.

Nie byłoby symfony, MVC etc., gdyby nie kilku takich, co to wymyślili coś z niczego.

Zawsze będę cytował pewne motto "wszystko można zrobić inaczej".

Dziękuję Bogu, że stworzył nas takich, jakimi jesteśmy wink.gif
kylu31
Popieram robienie CMS sam wlasnie jestem w trakcie robienia CMS'a smile.gif wszyscy tylko krytykują robienie CMS (bez obrazy) a komuś może nie pasują inne CMS i chce mieć wyjątkowy smile.gif
everth
@lxpack
Zaczniesz poprawiać/pracować z tą pasją wolnego myślenia u innych to zmienisz zdanie.
ixpack
Cytat(everth @ 11.05.2011, 17:04:32 ) *
@lxpack
Zaczniesz poprawiać/pracować z tą pasją wolnego myślenia u innych to zmienisz zdanie.

Już to robię - i walczę, nie jest łatwo. A szczególnie z kobietami :/. Sęk w tym, żeby ciągle być tym 16-sto latkiem, który myśli o zmianie świata ;]
everth
Nie mówię że dla celów edukacyjnych nie powinno się tworzyć autorskich rozwiązań. To akurat jest korzystne. Tylko jak przeczytałem że to może przejść do fazy produkcji to zwątpiłem. Dlaczego? Bo bazując na autorskich rozwiązaniach w przypadku niewielkiej działalności szkodzimy sami sobie:
  • system na pewno nie będzie tak przetestowany jak uznane systemy otwartoźródłowe
  • znając życie jego najlepszą dokumentacją będzie nasza głowa -> już gotowe problemy przy podzleceniach
  • jeśli komuś go wdrożymy to za wszystkie błędy odpowiadamy my, zapomnij o darmowych patchach ze strony "społeczności"
  • to samo tyczy nowych modułów i funkcji, przecież jeśli po jakimś czasie klient zechce rozbudować system o jakąś pierdółkę to nie tracimy czasu na kodowanie po raz setny powiedzmy fikuśnej galeryjki dla naszego cmsa bo istnieje duża szansa że ktoś już to zrobił
  • jeśli ktoś ma nadzieję że zwiąże tym klienta ze sobą to się myli, jeśli uzna że nasza oferta nie zaspokoi jego zachcianek to pójdzie do kogoś innego kto mu to postawi na jakimś gotowym CMSie (mówię o małych stronach) bo nie będzie się chciał pieprzyć z czyjąś twórczością
ixpack
@everth - no i teraz się z Tobą zgadzam wink.gif
kiler129
Autorskie rozwiązanie ma sens gdy robisz www na zlecenie i potrzbujesz szybko dostosować wszystko pod klienta - przy gotowych rozwiązaniach zazwyczaj co raz co klient chce na wczoraj doklei się nie koniecznie tam gdzie potrzeba (bo nie oszukujmy się - mało osób zna 100% kodu np. WordPress`a) - przy rozwiązaniu autorskim tego problemu nie ma.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.