Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Jak zminic to zapytanie...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredman
  1. $zapytanie = '
  2. SELECT
  3. link_id,
  4. tytul,
  5. adres,
  6. kategoria,
  7. opis,
  8. dodal,
  9. DATE_FORMAT(data, "%d.%m.%Y %H:%i:%s") AS data
  10.  
  11. FROM linki WHERE '.$gdzie.' LIKE "'.$slowo.'"
  12. ORDER BY link_id DESC LIMIT '

To jest zapytanie ktore obsługuje taką prostą wyszukiwarke. Działa ale tylko jezli wpisze dokladnie takie słowo jak występuje. Wiem ze normlanie takie sprawy zalatwia sie %. tutaj zmianną $słowo (czyli to co ktos wpisze jako szukane słwo) obstawilem juz tym % na kilka sposobow ale albo wyzuca bald ze wystapiło niespodziewane% albo nie wyzuca bledu ale tez i nie zwraca zadnych wynikow. W najlepszym przypadku kiedy juz myslem ze powinno byc dobrze wyskakuje warning "division by zero" (i wskazuje na linie gdzie znajduje sie WHERE i LIKE) ale znow zadnych wynikow nie zwraca.
Z tymi cudzysłowmai i akcentami jest nakrecone ale na podstwie pprob i bledow doszedlem do takich walsnei działajacych wersji...help!
Jarod
  1. SELECT wartosci FROM tabela WHERE kolumna LIKE '%szukaneWyrazenie%'

Generalnie like używa się tak j.w. Dostosuj sobie odpowiednio swoje zapytanie.

@vonski: oczywiście, że próbowałem, to co podałem. Bo to co Ty napisałeś na pewno nie zadziała.
fredman
to zapytanie ktore podałem działa . Tylko dodanie procentu nie dziala przez co wyszukiwarka zwraca wyniki tylko jak wpisuję slowa idealnie pasujace.
Cienki1980
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT link_id, tytul, adres, kategoria, 
  3. opis, dodal, DATE_FORMAT(data, '%d.%m.%Y %H:%i:%s') AS data 
  4. FROM linki WHERE ".$gdzie." LIKE '%".$slowo."%' 
  5. ORDER BY link_id DESC LIMIT ";
  6. ?>

Jeżeli nazwy kolumn są poprawne powyższe zapytanie musi się wykonać.
Najlepszym sposobem na sprawdzenie tego jest wyświetlenie tego zapytania. Wtedy łatwiej jest zobaczyć co może być nie tak.
Jarod
Cytat(fredman @ 8.02.2007, 01:55:32 ) *
to zapytanie ktore podałem działa . Tylko dodanie procentu nie dziala przez co wyszukiwarka zwraca wyniki tylko jak wpisuję slowa idealnie pasujace.

Porównaj to co napisałem i zobacz, że masz inaczej. Cienki podał porawnie.
fredman
to dalej dziala tak jak by nie bylo procentow, zauwazylem ze dzila jak dodam % wsciezce getoewej (w adresie te tam) wiec wstawie besposredio w formularz zeby zawsze dawalo% (jezeli do pola tekstowego wpisze słwo obstawione procentami to dziala) . moze zadziala jezli wymysle jak to w formularzu zrobic

EDIT: zrobilem wlasnie w ten sposob ze zminną getową oblosylem %% przy wstawianiu jaj jako parametr do funkcji i zadzialalo.
Cienki1980
Zapytanie jest poprawne.
Wyświetl je sobie zamiast wykonywać do bazy i zobacz czy jest poprawne. Może coś jest dodawane podczas przesyłania formularza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.