Cześć. Tak się zastanawiałem ostatnio, jak optymalnie zrobić system zarządzania reklamą. Dajmy na to mamy kilka powierzchni reklamowych na stronie (np. banner pod logo, billboard w tle i banner np. w treści artykułu - razem 3 pozycje reklamy). Chciałbym uwzględnić w systemie zliczanie ilości wyświetleń oraz zliczanie ilości kliknięć. Teraz nasuwa się moje konkretne pytanie. Jak zrobić to optymalnie, mam na myśli stworzenie bazy danych. Mój przykład (proszę mi powiedzieć, czy to jest dobre pod kątem optymalizacji).
advert:
id (int) || title (varchar) || img_source (varchar) || link (varchar) || advert_type (tinyint)
display:
advert_id (int) || count (int)
click:
advert_id (int) || count (int)
I to wydaje mi się w miarę OK, z tym, że co zrobić, żeby dla każdej reklamy można było zliczać statystyki wyświetleń i kliknięć z podziałem na dni, tygodnie, miesiące, lata itd. Czy w display i w click tworzyć każde wyświetlenie i kliknięcie osobno? Wydaje mi się, że to po pewnym czasie zajedzie bazę. Dajmy na to, ma to działać przy 50000 użytkowników online, czyli co sekundę kilkaset wyświetleń strony (podstrony), co daje kilkaset wyświetleń reklam (kilkaset razy 3 pozycje reklam na stronie). Kliknięć na pewno będzie duuużo mnie, ale wyświetleń będzie bardzo dużo. Oczywiście zaznaczam od razu, że każde usunięcie reklamy wyczyści również display i click w bazie (po odpowiednim advert_id).
Macie jakieś pomysły?