Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] kolejnosc, numerowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shoes
  1. <?php
  2. $sql = "INSERT INTO ".$_POST['kategorie2']." (Tytul, Obrazek, Opis, OpisSzczeg, Wydawnictwo, Cena, ObrazekMini) VALUES
  3.  (
  4.  '".$_POST['tytul_dod']."'
  5.  ,'".$_POST['obrazek_dod']."'
  6.  ,'".$_POST['opis_dod']."'
  7.  ,'".$_POST['opisSzcz_dod']."'
  8.  ,'".$_POST['wydawnictwo_dod']."'
  9.  ,'".$_POST['cena_dod']."'
  10.  
  11.  ,'".$_POST['obrazekMini_dod']. "')" ;
  12.  
  13.  
  14. mysql_query($sql);
  15.  
  16. $sql2="ALTER TABLE informatyczne AUTO_INCREMENT=1";
  17. mysql_query($sql2);
  18. ?>

i czemu po wykonaniu $sql2 w tabeli nie numeruja mi sie pola od 1 , tylko wszystkie przyjmuja wartosc 0?questionmark.gif co tam musi byc ustawione w panelu phpmyadmi?? czy ma byc ustawiona opcja indeks, czy podstawowy......
Chrom
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeżeli chcesz numerować kolejno rekordy to daj auto_increment.
Zmorcia
Musisz dać autoImcrement + Klucz

I ma działać!
shoes
nieee no nie wytrzymam ;]

zrobilem tak jak mowicie, kolumna jest ustawiona jako key i auto_increment, ale jak mam 10 pol w tej kolumnie 1-10 i jak dodam 11 pole to ma numer 11 ale jak usune pole 11 i pozniej znowu dodam to nie ma numeru 11 tylko juz 12...a ja chce zeby mialo numer 11....jak??

pomoc potrzebna jak tlen :]
Puzi
tak to już nie zrobisz...
shoes
czyli co za kazdym razem jak cos dodam to mam robic update + peta numerujaca questionmark.gif ale kupa ;] ok dzieki bo tak to bym kombinowal
nospor
Cytat
czyli co za kazdym razem jak cos dodam to mam robic update + peta numerujaca
A po co? Auto_increment sluzy do nadawania kolejnych liczb. A to ze po usuwaniu bedziesz mial dziury w srodku to niczemu nie szkodzi.

Co cie w tym boli? Napisz, to rozwiązemy to jak ludzie cywilizowani winksmiley.jpg
shoes
mam tabele wypelniona danymi, kazdy wiersz posiada przycisk edytuj po nacisnieciu ktorego identyfikuje sie z danym wierszem(odpowiednie zapytanie do bazy) oraz gdy wcisne zapisz (updatuje sie odpowiedni wiersz), problem jest w tym jak zidentyfikowac przyciski ze ,np wlasnie ten przycisk dotyczy wlasnie tego wiersza w bazie, bo chce uniknac np czegos takiego ze jak ktos usunie np 100pol i zostana mu dwa to ja bede iterowal az do 102...
piraciq
jak wybierasz z bazy dane do edycji w linku możesz przekazać id edytowanego wiersza w bazie dajmy na to index.php?id=10

później
Kod
$_GET['id'];

i masz aktualny numer
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.