Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] czas ustworzenia pliku :(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gox
chcialem porbac czas utworzenia pliku.. niestety nie znalazlem takiej funkcji, cos czuje ze sprawa jest przegrana dlatego prosze chociaz o wsparcie duchowe smile.gif

jaka jest w ogole roznica miedzy filectime() a filemtime()?
Pride
Nie wiem, ci o to chodzi ale masz jakąś stara funkcje (z 4lata ma ;p)
  1. <?php
  2. function gen_www()
  3. {
  4.  $time = explode(' ', microtime());
  5.  $usec = (double)$time[0];
  6.  $sec = (double)$time[1];
  7.  return $sec + $usec;
  8. }
  9. $start = gen_www();
  10. ?>

1. <?php
  2. $end = gen_www(); $run = $end - $start; echo 'Czas generowania strony: ' . substr($run, 0, 7) . 'sek.';
  3. ?>
mike
Cytat(gox @ 23.07.2008, 22:17:42 ) *
jaka jest w ogole roznica miedzy filectime() a filemtime()?
Nie widzę sensu odpowiadania na to pytanie.
W dokumentacji jest bardzo precyzyjnie wytłumaczone i na dodatek po polsku więc jaki jest sens pisana tego raz jeszcze?

~Pride pewien jesteś że odpowiadasz na dobrego posta? Przecież piszesz w ogóle na inny temat niż autor.
Czytaj ze zrozumieniem posty, na które odpisujesz.
dyniaq
Też chciałem pobrać takie info. No ale niestety nie ma (chyba, że o czymś nie wiem) takiej możliwości. A różnica jest chyba taka, że filemtime() zwraca czas ostatniej zmiany treści pliku, natomiast filectime() zwróci np czas zmiany właściciela pliku, prawa dostępu, a także samej treści. Zaglądnij do manuala i sam oceń
Pride
Cytat(mike @ 23.07.2008, 22:22:44 ) *
~Pride pewien jesteś że odpowiadasz na dobrego posta? Przecież piszesz w ogóle na inny temat niż autor.
Czytaj ze zrozumieniem posty, na które odpisujesz.

Co do tego to mogę cię kłócić ;p Gdyby post był napisany poprawnie - nie czas a datę utworzenia pliku to pewnie bym to zrozumiał. Jako czas przyjąłem, że chodzi mu o czas generowania jakiegoś tam pliku php wstydnis.gif
gox
Nie wiem co niepoprawnego widzisz w moim pytaniu.
Pytam o czas utworzenia pliku a nie czas generowania strony.. lol....
Czytanie ze zrozumieniem sie klania nie probuj usprawiedliwiac swojego uposledzenia naskakujac na mnie.

Czyli co? ni dy ry dy?
w windowsie jest to do odczytania, tylko ze nie bardzo przez funkcje z jadra php,
musial bym sie pewno wgrysc w kernela heh,
no ale mi chodzi o linuxowy serwer :/
Poddaje sie.
gox
p.s
czas generowania strony mam z urzedu w moim przepysznym CodeIgniterze, ktorego szczerze polecam.
dyniaq
"Nie ma pojęcia czasu stworzenia dla plików Unixowych większości Unixowych systemów plików" źródło: php.net
Gość
Coz, szkoda, jeszcze raz systemy z pod znaku przedmuchanego okienka udowadniaja swoja wyzszosc...
tnx.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.