Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pliki tekstowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marwo12
Kod
    @ $wp = fopen("$DOCUMENT_ROOT/zgloszenia.txt", 'a+b');
       if(!wp)
       {
           echo "Przepraszamy ale zgłoszenie nie może zostać w ten chwili przyjęte. Proszę spróbować później";
           exit;
       }
       fwrite($wp, $message, strlen($message));
       fclose;
       echo "Zgłoszenie przyjęte";

Napisałem taki skrypt. Chciałbym jednak aby on każde kolejne wysłanie danych tworzyło kolejny plik typu zgloszenia.txt, zgloszenia1.txt, zgloszenia2.txt itp. Myślałem o zastosowaniu zmiennych typu:
Kod
$jeden = "zgloszenia";
$dwa = (generowana cyfa/liczba);
$trzy = ".txt";
$lacz = $jeden.$dwa.$trzy;

Ale niestety nie potrafię wygenerować tego:( Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże. Z góry dzięki za pomoc!
k_@_m_i_l
Proponuje zrobić osobny plik o nazwie ilosc w którym będziesz przechowywał liczbe plików,i podczas zapisyawania nowego pliku wyciągniesz z pliku ilosc liczbe zgłoszeń zwiększysz o jeden,zapiszesz ponownie do pliku ilosc ta liczbe(już zwiększona) i w ten sposób będziesz mieć dane do zapisu nowego pliku.
batman
Nie musisz robić osobnego pliku. Wystarczy, że zliczysz ilość stworzonych plików w katalogu. Oczywiście przy założeniu, że ich nie kasujesz.
k_@_m_i_l
Cytat(batman @ 2.07.2008, 21:21:10 ) *
Nie musisz robić osobnego pliku. Wystarczy, że zliczysz ilość stworzonych plików w katalogu. Oczywiście przy założeniu, że ich nie kasujesz.

Tak też można zrobić,zakładając że w katalogu będzie mieć same pliki z zamówieniami.
marwo12
Ok ale niestety jestem osoba początkującą sad.gif i nie wiem za bardzo jak się zabrać do tego. Skrypt spisałem z książki... Pomoglibyście? sad.gif
kornel-php
Pomysł batmana:

1. <?php
  2. $katalog = 'katalog_ze_zgloszeniami'; // wybierasz katalog
  3. $licz = count(glob($katalog.'/zgloszenie*.txt')); // liczy pliki o nazwie zgloszenie(tu_jakis_numer).txt
  4. $nazwa = 'zgloszenie'.$licz.'.txt'; // zmiennej nazwa przypisuje wartość: zgloszenie(liczba_plików_w_katalogu).txt
  5. ?>
piotrooo89
ale po policzeniu powinien dodać 1 więc trzeba zrobić tak żeby:

1. <?php
  2. $licz = count(glob($katalog.'/zgloszenie*.txt')); // liczy pliki o nazwie zgloszenie(tu_jakis_numer).txt
  3. $licz++;
  4. $nazwa = 'zgloszenie'.$licz.'.txt'; // zmiennej nazwa przypisuje wartość: zgloszenie(liczba_plików_w_katalogu).txt
  5. ?>
kornel-php
Cytat(piotrooo89 @ 2.07.2008, 22:02:08 ) *
ale po policzeniu powinien dodać 1 więc trzeba zrobić tak żeby:

Niekoniecznie, numerację plików mozna rozpocząć od 0... winksmiley.jpg
marwo12
Kod
$katalog = '$DOCUMENT_ROOT/zgloszenia/';
$licz = count(glob($katalog.'/zgloszenie*.txt'));
$licz++;
$nazwa = 'zgloszenie'.$licz.'.txt';

@ $wp = fopen("$DOCUMENT_ROOT/zgloszenia/".$nazwa, 'a+b');
    if(!wp)
    {
        echo "Przepraszamy ale zgłoszenie nie może zostać w ten chwili przyjęte. Proszę spróbować później";
        exit;
    }
    fwrite($wp, $message, strlen($message));
    fclose;
    echo "Zgłoszenie przyjęte";

niestety nie dodaje nowego pliku ale dopisuje do niego...
kornel-php
'a+b' zamień na "w" i fclose na fclose() i powinno być ok... sprawdź uprawnienia zapisu w katalogu i tego typu pierdółki...

@edit: kod
  1. <?php
  2.  
  3. $message = 'dupa jasia...';
  4.  
  5. $katalog = '/';
  6. $licz = count(glob($katalog.'/zgloszenie*.txt'));
  7. $licz++;
  8. $nazwa = 'zgloszenie'.$licz.'.txt';
  9.  
  10. @ $wp = fopen($nazwa, "w");
  11. if(!wp)
  12. {
  13. echo "Niestety...";
  14. }
  15. fwrite($wp, $message, strlen($message));
  16. echo "Zapisano";
  17.  
  18. ?>

u mnie śmiga jak należy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.