Myślałem że na jego podstawie wprowadzę przyjazne urle na swojej skromnej witrynie. Póki co grzebiąc w pliku htaccess udało mi się jedynie zrobić opcję wchodzenia na moją www poprzez zarówno index.php jak i index.html - po tym poznaję też że mogę zastosować red-write (serwer od netart - można robić przyjazne urle).
Na jednych stronach była mowa tylko i wyłącznie o pliku htaccess, jakoby właśnie on odpowiadał za przypisywanie adresów. Innym artykułem na którym chciałem się podeprzeć był ten: http://www.sprawnymarketing.pl/artykuly/mod-rewrite/
Dość sporo "buszowałem" w necie szukając informacji na ten temat i doszedłem do wniosku, że art nr jeden wydaje się być najlepszym (http://forum.sprawnymarketing.pl/pozycjonowanie-stron/mod-rewrite-przyjazne-url-22/).
Mam w nim jednak wiele niewiadomych, jedną z nich jest $data i zmenna $string. - Uprzedzono mnie nawet zadając pytanie na ten temat, niestety bez odpowiedzi:
Cytat
witam moglby pan wyjasnic ten skrypt rewrite.php
od roku zastanawiam sie i nei moge zrozumiec go...
co mianowicie kryje sie pod zmienna $data i zmeinna $string w tych funkcjach jak to dziala?
dziekuje serdecznie za okazana pomoc.
pozdrawaim.
od roku zastanawiam sie i nei moge zrozumiec go...
co mianowicie kryje sie pod zmienna $data i zmeinna $string w tych funkcjach jak to dziala?
dziekuje serdecznie za okazana pomoc.
pozdrawaim.
Czy ktoś z Was spotkał się z artykułem totalnie wyczerpującym ten temat (J. polski) ?
Może ktoś mógłby zinterpretować/wyjaśnić działanie pliku rewrite.php, którego kod wklejam poniżej:
Kod
<?
function rewrite_url_filter($data)
{
$link = $data[0];
$link = ereg_replace('" , '', $link);
$link = explode('="', $link);
$_link = $link[0];
$link = $link[1];
//reguly
//dwie zmienne
$link=preg_replace('#index.php\?zmienna1=([0-9]*)&zmienna2=([0-9]*)#', 'index-\\1-\\2.htm',$link);
//jedna zmienna
$link=preg_replace('#index.php\?zmienna1=([0-9]*)#', 'index-\\1.htm',$link);
$link=preg_replace('#index.php#','index.htm',$link);
$link=preg_replace('#rewrite_test.php#','rewrite_test.htm',$link);
$link = $_link.'="'.$link.'"';
return $link;
}
function rewrite_ob_filter($string)
{
return preg_replace_callback('/(href|src|action)\s*=\s*"[^"]+"/', 'rewrite_url_filter', $string);
}
ob_start('rewrite_ob_filter');
?>
function rewrite_url_filter($data)
{
$link = $data[0];
$link = ereg_replace('" , '', $link);
$link = explode('="', $link);
$_link = $link[0];
$link = $link[1];
//reguly
//dwie zmienne
$link=preg_replace('#index.php\?zmienna1=([0-9]*)&zmienna2=([0-9]*)#', 'index-\\1-\\2.htm',$link);
//jedna zmienna
$link=preg_replace('#index.php\?zmienna1=([0-9]*)#', 'index-\\1.htm',$link);
$link=preg_replace('#rewrite_test.php#','rewrite_test.htm',$link);
$link = $_link.'="'.$link.'"';
return $link;
}
function rewrite_ob_filter($string)
{
return preg_replace_callback('/(href|src|action)\s*=\s*"[^"]+"/', 'rewrite_url_filter', $string);
}
ob_start('rewrite_ob_filter');
?>
Dodam tylko tyle, że w tej sprawie jestem totalnie świeży, a przedszkole to dla mnie superowy dział

Dziękuję za pomoc