Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak działa atrybut REL
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
windman
Wytłumaczcie mi proszę co powoduje wstawienie do znacznika A atrybutu REL.

Na przykład taki LIGHTBOX:
  1. <a href="duzy.jpg" rel="lightbox" title="my caption">

Czy to znaczy, że ma zostać uruchomiony skrypt lightbox.js? Jak to działa?

Za pomoc z góry dziękuję.
mike
Atrybut rel (patrz dokumentacja: rel) służy do określania relacji pomiędzy dokumentem, w którym znajduje się link a dokumentem do którego odnosi się link. Dostępne wartości znajdziesz w dokumentacji: Link types

To tyle związanego z rel. Często natomiast ten atrybut jest używany do wstawiania tam czegokolwiek w przypadku LightBoxa do wstawienia słowa lightbox. Co w zasadzie też określa jakąś relację.

A później jest już JavaScript, to JS wyszukuje wszystkie linki, w których atrybut rel ma wartość lightbox i ustawia odpowiednie akcje na kliknięcie. Samo ustawienie rel="lightbox" nic nie daje. Załatwia to JavaScript.
windman
Cytat(mike @ 9.06.2008, 15:37:24 ) *
A później jest już JavaScript, to JS wyszukuje wszystkie linki, w których atrybut rel ma wartość lightbox i ustawia odpowiednie akcje na kliknięcie. Samo ustawienie rel="lightbox" nic nie daje. Załatwia to JavaScript.

Rozumiem, czyli w przypadku lightboxa można by to samo osiągnąć wstawiając do każdego znacznika IMG onclick="funkcja();", tylko w tym przypadku jako argument funkcji musi być link do obrazka, który ma być otwarty, mam rację?

Dzięki za pmoc,
pozdrawiam
mike
Cytat(windman @ 9.06.2008, 16:01:56 ) *
Rozumiem, czyli w przypadku lightboxa można by to samo osiągnąć wstawiając do każdego znacznika IMG onclick="funkcja();", tylko w tym przypadku jako argument funkcji musi być link do obrazka, który ma być otwarty, mam rację?
Tak efekt byłby podobny ale rozwiązanie, które proponujesz jest dużo gorsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.