Myślę nad skryptem losującym numery, które nie będą się powtarzać w jakimś przedziale.. np 1-150.
(Skrypt muszę zdobyć na ocenę końcową 6 z informatyki, ponieważ wybieram się na profil inf-mat do liceum i nie mam rewelacyjnych ocen z matmy i angielskiego.)
Wygląd i działanie skryptu:
1. Przez wpisanie hasła mamy dostęp do wypełnienia pól:
Uczeń:
-Imię
-Nazwisko
-Klasa
-Liczba uczniów (do tej liczby skrypt ma losować numery i wykreślać je, by się nie powtórzyły w losowaniu [jak w totolotku;]])
2. Przed i po wpisaniu hasła, widzimy pod miejscem logowania tabele, w której znajdują się uczniowie z przydzielonym numerkiem, np.
Kod
Lp. | Nazwisko | Imię | Klasa | Wylosowany numerek | Data losowania
1. | Kowalski | Jan | 3 A | 6 | 12.03.2008
1. | Kowalski | Jan | 3 A | 6 | 12.03.2008
Uczniowie posortowani w kolejności alfabetycznej, wg nazwiska.
3. Po wpisaniu ustawionego w skrypcie hasła, wypełniamy pola (pkt 1.) i naciskamy przycisk 'Losuj'.
4. Skrypt losuję numerek, po czym zapisuje dane, z pól wypisanych w (pkt 1.), które zostają zapisane gdzieś (nie wiem czy pliki txt czy MySQL) i wyświetlane w tabelce...
Skrypt jest potrzebny dla szkoły, ponieważ co roku odbywają sie egzaminy klas 3 (próbne i normalne), jak i próbne w klasach 2... Uczeń w zależności jaki wylosował numerek trafia do odpowiedniej klasy, by napisać egzamin. Nauczyciele nie mogą sami decydować, który uczeń gdzie ma się znajdować.

PS.
OD RAZU mówię, że nie jestem programistą i nie znam tego języka programowania. Bez owijania: szukam kogoś kto mi to napisze.
Szukałem już na forum, dużo osób pytało o takie działanie. Wyczytałem, że można użyć funkcji rand().
<?php ?>
Ale numery będą się powtarzać..
Może to się przyda:
http://www.php.rk.edu.pl/w/p/podstawy-skladni-php/
Cytat
Pomiędzy nawiasami kwadratowymi wprowadzić musimy wyrażenie określające indeks tablicy, który chcielibyśmy odczytać. Możemy teraz pokusić się o napisanie skryptu losującego elementy:
<?php ?>
(Do moda: jeżeli popełniłem jakiś błąd to proszę nie usuwać tematu, tylko w miarę cennego czasu, napisać mi o nim na pw a na pewno to poprawie :-)
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.