Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak rozszerzenia pgsql po przejściu na PHP 5.2.6
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phpion
Witam,
mam pewien problem... niedawno zainstalowałem najnowszą wersję PHP czyli 5.2.6. Po upgradzie PHP nie widzi rozszerzeń dla PostgresSQL worriedsmiley.gif W php.ini mam wpisy:
Kod
[PHP_PDO_PGSQL]
extension=php_pdo_pgsql.dll
[PHP_PGSQL]
extension=php_pgsql.dll

Odpowiednie pliki znajdują się w folderze ext. Skrypty korzystające z PostgreSQL zwracają wyjątek o braku drivera. Spoglądając w phpinfo() faktycznie tych rozszerzeń nie widać.

Próbowałem przeinstalować PHP i przy oknie zmiany rozszerzeń są one zaznaczone jak byk (no bo faktycznie są zainstalowane). Downgrade do PHP 5.2.5 również nie pomaga...

Miał ktoś podobny problem?

Pozdrawiam,
pion
artega
Dobrym pomysłem było by śledzenie błędów podczas uruchomienia - ustaw display_startup_errors na On i sprawdź czy odczytywany jest odpowiedni plik konfiguracyjny przez phpinfo.
phpion
Faktycznie, dostaję błędy:
Kod
PHP Startup: Unable do load dynamic library 'C:\Program Files\PHP5\ext\php_pdo_pgsql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu.
PHP Startup: Unable do load dynamic library 'C:\Program Files\PHP5\ext\php_pgsql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu.

Błędy te pojawiają się dwukrotnie (nie powinny raz?). Tylko kurcze pod podanymi ścieżkami te pliki fizycznie istnieją... sprawdziłem ich rozmiary i mają odpowiednio 28kB i 96kB.
artega
Być może są uszkodzone, pobierz binarki ponownie (php_pdo.dll ~93KB i php_pgsql.dll ~97KB w mojej paczce) lub spróbuj załadować je dynamicznie.
phpion
Chyba faktycznie jest jakiś bug w tej wersji:
http://bugs.php.net/bug.php?id=44905&edit=2
Spróbuję jak radzisz i dam znać co i jak smile.gif

// EDIT:
Załadowanie dll-ek z PHP 5.2.5 pomogło. Dzięki za naprowadzenie!
shreeve
Ja także miałem ten problem.
Reinstalacja WAMP 2.0c nie pomagała.
Zainstalowałem WebServ 2.0, skopiowałem jego binarkę php_pg.sql do katalogu php w WAMP-ie. Różniły się rozmiarem i to dość znacznie. Teraz śmiga bez problemu.
Pozdrawiam
calebos
Panowie co jest odpalilem wampa i chce dodac php_pgsql.dll i dostaje przy starcie

PHP STARTUP : Unable to load dynamic library 'c:/wamp/.../php_pgsql.dll' - Nie mozna odnalezc okreslonego modułu.

Plik mam na bank w tym katalogu
phpion
Cytat(calebos @ 15.03.2010, 14:46:58 ) *
Panowie co jest odpalilem wampa i chce dodac php_pgsql.dll i dostaje przy starcie

PHP STARTUP : Unable to load dynamic library 'c:/wamp/.../php_pgsql.dll' - Nie mozna odnalezc okreslonego modułu.

Czytając takie posty zastanawiam się nad sensem istnienia "pomógł" - przecież miałem dokładnie ten sam błąd i otrzymałem rozwiązanie!
calebos
No patrz a ja mam dokładnie ten sam problem tylko ze akurat ta solucja nicht worken.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.