<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <users> <user id="11"> <login>admin</login> </user> <user id="23"> <login>testowe</login> </user> </users>
Mój problem jest dość podstawowy, ale nie mogę znaleźć jakiegoś spójnego źródła informacji. Manual/Api Prototype jest dobry dla kogoś kto już się w tym w miarę swobodnie porusza i chce sobie przypomnieć nazwę metody. Tutoriale natomiast prezentują osobno pobieranie XMLa, osobno wstawianie danych z JSON na stronę, ja jednak nie mogę tego połączyć w całość.
Generalnie mam zmienną z XMLem (string).
chciałbym tą pobraną listę użytkowników wrzucić do HTML-owej listy:
Nie mogłem znaleźć jakiegoś rozsądnego tutoriala pokazującego techniczne aspekty chodzenia po strukturze XMLa. Skorzystałem z czegoś co miało mi przerobić XML na jakąśtam strukturę (łatwą do porzejścia w przykładach):
var xotree = new XML.ObjTree();
var tree = xotree.parseXML( respXML );
Następnie robię coś takiego:
for(var lUser in tree.users.user){
$('users_list').insert(new Element("li", { id: "moo" }).update(lUser.login));
}
I guzik. lista na stronie powiększa się o kilkadziesiąt pustych <li id="moo"></li>, mimo iż XML zawiera tylko dwóch użytkowników.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakiś przykład bądź link do takowego, wyjaśniający jak z tego XMLa mam wyciągać kolejne dane.
-- Edit --
A może olać sobie zabawę z XMLem i w php generować gotowy kod, i zamiast Ajax.Request uzyć Ajax.Update, który mi to bez problemu wrzuci w podane mu miejsce?