Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt urodzinowy?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
kpjeziorak
Czy istnieje skrypt wyswietlajacy solenizantow w danym dniu, lecz tych, ktorych wczesniej admin wklepie w baze danych (pliki txt - tez wchodza w gre), tylko prosze nie piszcie o googlach itp. bo jak widze to na http://forum.php.pl to jest standard, czemu nikt nie podaje konkretnych nazw skryptow, przeciez nie kazy potrafi sam napisac skrypt i dlatego szuka go w takim miejscu jak to... ok czekam na pomoc z waszej strony! Przelamcie sie wreszcie! biggrin.gif
wojto
zobacz punkt: 36. Jak na stronie miec imieniny?
na tej stronie: http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=5420
kpjeziorak
hmm "Wojto" niestety nie o to mi chodzi, szukam skryptu ktory bedzie wyswietlal mi solenizantow w danym dniu, ja sobie wrzucam za pomoca formularza nazwika i imiona i date urodzenia a skrypcik w danym dniu wyswietla mi cos w stylu "Dzis urodzina ma Jan Kowalski - wszystkiego najlepszego!" - czy moze ktos mi pomoc znalezc taki skrypcik?? :?:
baczek
napisz prosty skrypt sprawdzajacy date urodzenia (np. w bazie danych) uzytkownikow i wyswietlajacy zyczenia. dopilnuj aby dane podawane w formularzu byly poprawnie wpisywan. njlepiej napisz proste funkcje sprawdzajace biggrin.gif .
nobody
Te skrypty imieninowe bardzo latwo jest przerobic wg. Twoich potrzeb. Utworz sobie pliczek urodziny.txt, dane trzymaj i dodawaj z formularza w takiej postaci:
Kod
26-12-2003::Zbycho Kowal

27-12-2003::Jan Kowalski

28-12-2003::Babcia Jadzia

Sposob wyswietlania zrob podobny do tego (to tylko przyklad, jesli chcesz z niego skorzystac - przerob go):
[php:1:c6c753ab47]<?php
$b_file=file("urodziny.txt");
$act_date=date("d-m-Y");
print "Dzisiaj jest: $act_date, urodziny ";
foreach($b_file as $line){
$l=explode("::", $line);
if($l[0]==$act_date){ print $l[1]; }
}
?>[/php:1:c6c753ab47]
To tak w ramach podpowiedzi, bo nie widzialem gotowego skryptu urodzinowego :wink: .
kpjeziorak
Bardzo dziekuje "nobody"! O cos takiego wlasnie mi chodzilo! Mam jeszcze jedna prosbe biggrin.gif czy moglbys napisac mi prosty formularz do tego skryptu, bo ja sam raczej tego nie dam rady napisac, jezeli chodzi o php to jestem zielony :cry: - bo jedyne co mi w tej chwili pozostalo to edytowanie pliku urodziny.txt recznie. Jezeli nie sprawi Ci to klopotu to bede wdzieczny za kolejna juz pomoc z twojej strony smile.gif
nobody
php mozna nie znac/nie rozumiec, ale z HTML'em nie powinnienes miec problemow. Wystarczy poczytac o tworzeniu formularzy np. na tej stronie w kursie HTML'a - Opis komend zwiazanych z formularzami - znajdziesz podstawowe informacje. Wiec stworz prosty formularz z dwoma polami tekstowymi - data i nazwisko, dane przeslij metoda POST do tego skryptu:
[php:1:a56d54bffb]<?php
$file=fopen("urodziny.txt", "a");
fwrite($file, $_POST['data']."::".$_POST['nazwisko']."n");
fclose($file);
?>[/php:1:a56d54bffb]
Troche sam musisz powojowac biggrin.gif .
Pozdr.
kpjeziorak
ok, wielkie dzieki za pomoc, dalej mysle ze sobie poradze... pozdrawiam PS: z HTML`em raczej nie bede mial problemu... biggrin.gif 3maj sie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.