Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MVC w sklepie internetowym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qbejs
Siema !

Z racji pojawienia się większej ilości wolnego czasu postanowiłem poświęcić go na przyswojenie wzorca MVC w PHP i zaprzęgnąć go w sklepie internetowym, który ma mieć budowę modularną. Przyjąłem zasadę iż, kontroler za pomocą $_GET pobiera sobie nazwę modułu, sprawdza czy istnieje on i następnie odwołuje się do modelu danego modułu, a ten dalej do widoku, który definiuje dane jakie będą zwracane ( html, pdf itd ). I tu moje pytanie odnośnie dalszego projektowania aplikacji. Jak w miarę sprawnie, ujednolicić system by kontroler był jeden uniwersalny dla całości. Tworzyć w nim metody odpowiednie dla danych stanów http request ? Czy może wogóle mój tok myślenia z góry jest wadliwy i proponujecie coś innego ? Od niedawna studiuję OOP w PHP i od jakiegoś czasu po głowie mi się obijał pomysł stworzenia sklepu bazującego na OOP + MVC gdyż to ( według mnie ) zapewni projektowi modularność w sposób najlogiczniejszy.
kamilkosinski
Zanim zaczniesz, może zobacz magento
qbejs
A może jednak jakieś porady ? Wolę narazie nie wzorować się na innych projektach tylko chce sam wypracować jakiś przejrzysty dla mnie system.
Cysiaczek
Jakie porady? Na forum jest tyle topików dotyczących MVC, że aż się niedobrze robi ;p
Zobacz sobie jak wyglądają frameworki - CakePHP, Symfony, Zend Fremawork (własnie magento)
Wszystkie porady są tam zawarte.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.