Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] Wywoływanie statycznych metod akcji z innego modułu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Ziels
Witam

Mam następujący problem - w jednym module mam statyczną metodę odpowiedzialną za wysyłanie wiadomości, potrzebuję z niej skorzystać w innym module. Jak mogę tego dokonać? Kiedy korzystam z kodu analogicznego do tego poniżej, drugi moduł nie zostaje odnaleziony do zaincludowania i dostaję błąd.
  1. <?php
  2. class someActions extends sfActions
  3. {
  4. public static function doSmth()
  5. {
  6.  // ..progress
  7. }
  8. }
  9. class someOtherActions extends sfActions
  10. {
  11. public function executeDoSmthElse()
  12. {
  13.  someActions :: doSmth();
  14.  // ..progress
  15. }
  16. }
  17. ?>
athabus
Statyczne metody w akcjach to nie jest dobry pomysł... Zresztą jeśli chcesz wysłać mail to w symfony masz specjalną metodę sendEmail() w akcji -to taka jakby subakcja. Więcej tutaj
Ziels
Chodziło o PW, nie o maila smile.gif

Można by jeszcze kombinować z przekazywaniem jakiegoś parametru do akcji który by definiował z akcji wysyłającej PW powrót do danej, ale to też chyba nie jest dobre wyjście. Jakieś pomysły?
athabus
Chyba musiałbyś bardziej opisać sytuację. Sam kilka razy miałem podobny problem i zawsze udawało mi się jakoś go obejść. W przypadku pw, to wydaje mi się, że powinieneś przenieść to do modelu - bo ostatecznie jest to dodanie wpisu w bazie. Ale to tak na gorąco, bo wszystko zależy od sytuacji.
dr_bonzo
Jak pisze athabaus: przenies to do modelu. Nie koniecznie musi to byc klasa propelowa. Po prostu wynies to spoza akcji.
Ziels
Tak też zrobiłem, dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.