Witam,
wydaje mi się, że przyczyna nie leży w metodzie pobierania danych, tylko w sposobie budowania panelu admina - po prostu pola, które są kluczami podstawowymi tabeli domyślnie nie są edytowalne - jest to nawet napisane w książce, tyle tylko, że nie napisali (a przynajmniej nie mogę znaleźć) jak je odblokować do edycji. Pokaże może nad czym konkretnie się głowie.
To jest moja tabelka. Jak widać są tam 2 klucze obce, które razem dają mi klucz podstawowy tabeli. Gdyby był to klucz autoincrement, to nie ma problemu, bo sam by się ustawiał, ale w moim przypadku tak nie jest i muszę go móc ustawić ręcznie.
<table name="BrandContextDescription" phpName="BrandContextDescription">
<column name="brand_id" type="integer" required="true" primaryKey="true" autoIncrement="false"/>
<column name="shop_menu_position_id" type="integer" required="true" primaryKey="true" autoIncrement="false" />
<column name="description" type="longvarchar" required="true" />
<foreign-key foreignTable="Brand">
<reference local="brand_id" foreign="brand_id" />
</foreign-key>
<foreign-key foreignTable="ShopMenuPosition">
<reference local="shop_menu_position_id" foreign="position_id" />
</foreign-key>
</table>
Tymczasem mój panel admina dla tej tabelki wygląda tak:
http://athabus.wrzuta.pl/obraz/hYsfRYqAZA/zrzutCzyli w ogóle nie są wyświetlane pola składające się na klucz podstaowy.
Próbowałem zmusić symfony do wyświetlania tych pól w config.yml, tak jak poniżej, ale nic to nie daje...
Cytat
generator:
class: sfPropelAdminGenerator
param:
model_class: BrandContextDescription
theme: default
edit:
display: [brand_id, shop_menu_position_id, description]
fields:
brand_id:{ params: disabled=false }
@destroyerr - w generatorze mam model do każdej tabeli, także to raczej nie to.
Może ktoś ma jakieś pomysły, bo już na głowę z tym dostaje.