Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sklep internetowy - koszyk
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomasz_po
Mam pytanko jak najlepiej wykonać koszyk dla sklepu internetowego na sesjach, cookies czy moze baza danych. Choc sam za baza danych nie jestem bo mozna łatwo napisać robota który ją bardzo szybko zasyfi. Co sądzicie o tym i czy macie jakieś przykłady koszyków opartych o cookies albo sesjach?
vokiel
Ja mam koszyk napisany na sesji. Ale zamierzam go przepisać na bazę.
tomasz_po
Acha ale mam jeszcze dodatkowe pytanie bo mam sklep bez rejestrowania kupujacych i wtedy musialbym w bazie sortowac produkty ktore sa w koszyku po session_id czy jest moze inne wyjscie?
Cysiaczek
W tym wypadku to nie. Jakiś identyfikator musi być, a jeśli nie ma identyfiaktora użytkownika, to musi być identyfikator sesji (ale nie musi to być session_id, tylko np. cookie wysłane dodatkowo - wybór należy do Ciebie)

Pozdrawiam.
tomasz_po
A co jest bezpieczniejsze i najważniejsze co zrobić by jakis robot nie zawalił bazy np milionem dodan jakiego produktu do koszyka.
kitol
Możesz zastosować filtrowanie (np. max 24 produkty w koszyku na osobę lub niemożliwość dodawania więcej niż 10 artykułów na godzinę.) Sprawdzaj po IP jeżeli nie masz userów.
tomasz_po
I pewnie trzeba jeszcze dodać do corna zeby np co 24 godziny w nocy czyscil cala tabele z koszykiem smile.gif bo po miesiacu moglby byc niezly bajzel smile.gif
Black-Berry
a ja mam takie pytanie... W czym jest lepszy koszyk na bazie danych od koszyka na sesji ?
tomasz_po
Cytat(Black-Berry @ 13.02.2008, 15:38:17 ) *
a ja mam takie pytanie... W czym jest lepszy koszyk na bazie danych od koszyka na sesji ?

Dolaczam sie do pytanie prosze o za i przeciw dla koszyka w bazie i na sesjach
Cysiaczek
Na bazie można zrobić więcej operacji w prostszy sposób. Łatwiej tym po prostu zarządzać.

Pozdrawiam.
Black-Berry
No nie mogę się zgodzić bo napisanie koszyka opartego na sesji to kwestia jednej dniówki a problemy z koszykiem opartym na bazie są spore. Po co składować w bazie danych chwilowe dane ? O wiele lepiej w bazie zamieszczać info dotyczące zamówienia a koszyk powinien się wyczyścić po zamknięciu sesji.
Cysiaczek
Dobrze, tylko łatwiej jest np. komuś z obsługi sklepu zrobić kwarendy na bazie niż na plikach sesji, prawda? Łatwiej się dostać, łatwiej przeszukać etc. Przydatne w celach marketingowych smile.gif
Black-Berry
No chyba, że chodzi o marketing - wtedy wszystkie prawa przestają działąć biggrin.gif
vokiel
Poza tym na bazie możesz robić różnego rodzaju statystyki. Zabezbieczyć się można tak samo jak na sesji. Szybciej robić jakąś historię zakupów, zgłoszeń etc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.