Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]sesje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fixus
Witam.
Mam taki problem. Muszę zbudować formularz składający się z 4 kroków. Jednakże formularz nie może przejść do innej podstrony więc w action formularza wykorzystuje $PHP_SELF. Problem się pojawia z przekazywaniem zmiennych pomiędzy przeładowaniami. Próbuje już na wszystkie sposoby...uznałem, że najlepiej będzie korzystać z sesji. Wysyłając zmienną z 1 kroku do drugiego wszystko jest ok....ale jak przechodzę z drugiego do trzeciego to zmienna się kasuje :/
Czy ma ktoś jakiś pomysł jak przenosić zmienne pomiędzy krokami nie przechodząc do inncyh stron?

aha z ciasteczek nie mogę skorzystać
marcinlenkowski
Może i to głupie pytanie ale czy w ogóle startujesz sesje??
Robi się to za pomocą session_start()
Fixus
oczywiście, że startuje sesje :/
marcinlenkowski
no to nie wiem.. może jakieś problemy z plikiem php.ini, sprawdzałeś tylko u siebie?? To trochę dziwne
Fixus
Wiem, że dziwne, ponieważ jak dam na początku pliku
Kod
if(isset($_SESSION['zmienna'])) {
echo "jest";
} else {
echo "nie ma";
}

to wyswietla ze nie ma wiec tak jakby wogole zmiennej nie ustawialo
Virti
spróbuj w drugim kroku nadpisywać zmienną, ew. utworzyć nową np. $_SESSION['2_krok'] itp.
Fixus
Znalazłem problem. Tkwił w tym, że session_start() był na samym poczatku pliku przez co pewne zmienne miały przypisywane pusty ciąg znaków....kiedy przeniosłem to za przypisywanie wartości wszystko jest ok smile.gif

dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.