Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ścieżka do "uploadowanego" pliku przekazywana w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Miklosz
Witam!
Słowem wstępu:
Przeszukałem forum, pytanie było stawiane już kilkakrotnie, ale zawsze wątek kończył się stwierdzeniem "nie da się" :/

Ale do rzeczy:
Czy jest możliwe odczytanie ścieżki do pliku na dysku lokalnym, względnie na zamapowanym dysku?
Chodzi o pełną scieżkę dostępu typu: "C:\Documents and Settings\User\Pulpit\".
Myślałem o wykorzystaniu mechanizmu przesyłania plików, ale jakoś nic nie wymyśliłem.

Sam plik nie ma być uploadowany na serwer, chodzi tylko o to, żeby w jakiś magiczny sposób przekazać do skryptu zmienną z pełną ścieżką.

Uprzedzając pytania: "po co ci ścieżka... itd." - ponieważ pliki mają pozostać w pierwotnej lokalizacji, a informacja o tej lokalizacji ma być przechowywana w bazie danych (skomplikowana sprawa...). Krótko mówiąc - tak, jestem pewny, że potrzebna mi ta ścieżka winksmiley.jpg

Jeśli nie przy pomocy uploadu to może znaczie inny sposób przekazania takiej informacji do formularza html/php?

Jeśli nie php to może JS??
aiv
  1. <form action="" method="post">
  2. Prosze wskazac plik: <input type="file" name="plik" onchange="document.getElementById('sciezka').value = this.value;" /><br />
  3. <input type="text" id="sciezka" name="sciezka" /><br />
  4. <input type="submit" value="Wyslij" />
  5. </form>

Po wskazaniu obiektu onChange możesz z DOM'a kasowac obiekt input type=file wtedy nie bedzie nawet pusta zmienna wysyłana do PHP
Miklosz
Idealne! Dzięki!
Niestety, z JS jestem noga, więc sam bym do tego nie doszedł...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.