Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cakephp i dziwny cache
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JohnySpot
Mam taki oto problem. Kiedy kasuję, edytuję, tworzę jakiś rekord w bazie danych .. to na liście (zwykłe find all) nie widać zmian, dopóki nie odświeżę widoku - tak to można edytować, usuwać itd... nieistniejące elemnty - bo są wciąż widoczne w widoku... trzeba odświeżyć stronę, żeby było widać efekt.

Pozdrawiam !
kamilkosinski
Na początek przełącz DEBUG na 2 i zobacz czy wykonwywane są zapytania.
Co prawda domyślnie wyłączone, ale może masz cacheAction albo cacheQueries włączone?
Jeśli zarządzanie listą "czegoś" masz oparte o ajaxa, to czy po dodawaniu/kasowaniu/.... odświeżasz zawartość elementu zawierającego listę?
Mógł to też być jakiś bug w cakephp. Masz najnowszą wersję 1.1/1.2 ?
Albo tak jak Ci ktoś na grupie cakephp napisał to może być kwesta (wina) twojej przeglądarki.
JohnySpot
No więc tak - nie sprawdziłem jeszcze wszystkiego natomiast - na oko problem nie występuje w operze... występuje natomiast w FF...
Jednak co gorsza - używając w operze $_SESSION nie mogę za żadne skarby zachować nic w sesjach - wszystko mi ginie !
kamilkosinski
Same problemy z tym cakiem winksmiley.jpg
Na pewno najnowszą wersję masz? Szczerze, to żadnego problemu, który opisujesz nigdy nie miałem, a używam caka od mniej więcej roku bardzo intensywnie.
Proponuję w sprawach cakowych pisać jednak na ich grupę, developerzy cakea bardzo często się udzielają i tam najszybciej dostaniesz jakieś sensowne odpowiedzi.
JohnySpot
Dobra winksmiley.jpg Dopiszę tylko, że problem z sesjam pod operą rozwiązał się kiedy dorzuciłem na początku index.php session_start() (mam niby auto_sessions) na true ale nie wiem dlaczego nie startuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.