Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] problem z ENTER w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Formularz z musowo ustaloną wartością ACTION (używam klasy advAJAX do pobierania jego wartości), w którym NIE MOŻE być buttona wysyłającego (kwestie estetyczne). Formularz wysyłany jest za pomocą linka uruchamiającego klasę advAJAX i to ona pobiera wartości z formularza.

Miałem problem z przyciskaniem ENTER w Operze. Po jego naciśnięciu następowało przekierowanie do strony podanej w atrybucie ACTION formularza. Dodałem do znacznika FORM coś takiego: onsubmit="logowanie(); return false;" (funkcja logowanie wywołuje klasę advAJAX). W wyniku tego w Operze po naciśnięciu ENTER nie tylko nie następuje przekierowanie, ale też następuje wywołanie funkcji analizującej formularz, czyli wszystko jest w porządku.

Problem kolejny to IE i FF. Przeglądarki te w ogóle nie reagują na naciśnięcie ENTER w jednym z pól. Wpadłem na pomysł, który nie wiem, czy w ogóle da się zrealizować.

onkeypress="submit_formularza(event, "logowanie()" )

Funkcja submit_formularza:

1. function submit_formularza( klawisz, funkcja )
  2. {
  3. if( window.event )
  4. {
  5. keynum = klawisz.keyCode;
  6. }
  7. else
  8. if( klawisz.which )
  9. {
  10. keynum = klawisz.which;
  11. }
  12.  
  13. if( keynum == 13 )
  14. {
  15.  
  16. }
  17. }

No i teraz kwestia ma się tak. Sam submit formularza mnie guzik obchodzi, więc nie jest potrzebny. Natomiast problem tyczy się całej podstrony więc pytanie jest takie: czy istnieje możliwość napisania tego tak, by w wywolaniu sprawdzania naciśnięcia klawisza przekazywać nazwę funkcji, która wykonywana byłaby DOPIERO w momencie spełnienia warunku if( keynum == 13 )?
b_chmura
a nie lepiej:
Kod
<form action="http://www.google.pl" method="get">
<input name="a" type="text" />
<input style="display: none;" type="submit" value="ok" />
</form>

i enter działa i buttona nie ma
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.