Miałem problem z przyciskaniem ENTER w Operze. Po jego naciśnięciu następowało przekierowanie do strony podanej w atrybucie ACTION formularza. Dodałem do znacznika FORM coś takiego: onsubmit="logowanie(); return false;" (funkcja logowanie wywołuje klasę advAJAX). W wyniku tego w Operze po naciśnięciu ENTER nie tylko nie następuje przekierowanie, ale też następuje wywołanie funkcji analizującej formularz, czyli wszystko jest w porządku.
Problem kolejny to IE i FF. Przeglądarki te w ogóle nie reagują na naciśnięcie ENTER w jednym z pól. Wpadłem na pomysł, który nie wiem, czy w ogóle da się zrealizować.
onkeypress="submit_formularza(event, "logowanie()" )
Funkcja submit_formularza:
function submit_formularza( klawisz, funkcja ) { if( window.event ) { keynum = klawisz.keyCode; } else if( klawisz.which ) { keynum = klawisz.which; } if( keynum == 13 ) { } }
No i teraz kwestia ma się tak. Sam submit formularza mnie guzik obchodzi, więc nie jest potrzebny. Natomiast problem tyczy się całej podstrony więc pytanie jest takie: czy istnieje możliwość napisania tego tak, by w wywolaniu sprawdzania naciśnięcia klawisza przekazywać nazwę funkcji, która wykonywana byłaby DOPIERO w momencie spełnienia warunku if( keynum == 13 )?