madel
1.09.2007, 17:59:11
Witam.
Do tej pory mam stronę w php gdzie treść poszczególnych podstron (można inaczej napisać - wypełnienie) wczytywane jest z poszczególnych plików tekstowych np. z końcówką .inc.
Górna belka, menu boczne i stopka jest zapisana w pliku index.pl.
Żeby zmienić teraz treść poszczególnych podstron muszę najprosciej włączyć TC, przez ftpa włączyć edycję pliku xxx.inc.
Nie jest to najprostsze...
Jak zrobić aby treść podstron - czyli zawartość plików inc - po przeniesieniu do bazy danych można je było edytować online po zalogowaniu się, praktycznie z każdego miejsca z dostępem do netu.
Na razie jeszcze nie dotarłem do 'tego' poziomu wtajemniczenia. Może są już jakieś gotowe skrypty króre umożliwiają edycję zawartości strony online. Oczywiście, można wybrać cms-a ale to już jest inna strona. Ja chciałbym zachować swoje projekty i 'tylko' dołożyć edycję online treści pobieranej z bazy.
Proszę o pomoc. Może chociaż jakieś hasła gdzie poczytać, poszperać, może już właśnie jakies skrypty...
Z góry dziękuję za pomoc!
Max Damage
1.09.2007, 18:47:08
Nie bardzo chyba rozumiem. Chcesz modyfikować skrypty z poziomu strony online? Bardzo niepraktyczne i trochę niebezpieczne (i nie wiem czy nawet możliwe), takich stron nie zmienia się zresztą co trochę. Poza tym nie zapisuj plików dołączanych jako inc, bo jeszcze ktoś zgadnie jej adres (b.mało prawdopodobne, ale jednak) i podejrzy ci cały kod, a jak znajdzie jakąś lukę to będziesz miał problem....
madel
1.09.2007, 19:05:51
Chciałbym aby podstrony-pliki .inc przerobić na wpisy do bazy.
I najważniejsze (to o co mi chodzi), później po zalogowaniu się mógłbym edytować wpisy w bazie - czyli zawartość podstron...
Hazel
1.09.2007, 19:12:21
możesz zrobić interfejs do tego, co nie jest jakieś szczególnie trudne, ale bardzo pracochłonne.
Myśle, że więcej czasu zajęłoby Ci zrobienie takiego interfejsu, niz samej aplikacji, nad którą pracujesz.
Ale jak chcesz...
Pozdrawiam.
madel
1.09.2007, 21:40:21
Hmm... Przydałoby się coś istniejącego - jakiś skrypt...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.