Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: najwieksze 'id' w tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
flasy
witam,
mam w tabeli zapisane kilka rekordow przy kazdym jest id i nadany numer np: (1,2,3,4,5,6,7,8), usunalem kilka rekordow (i teraz wyglada to tak: 1,3,5,6,8) i chce teraz sprawdzic ktory rekord ma najwieksze id, jak to zrobic?
nospor
  1. SELECT max(id) FROM tabela

Podstawy mysql. moze manual by sie przydal?
flasy
Witam, znowu mam problem
mianowicie mam juz w tablicy ponad 100 rekordow z id i teraz jak robie sortowanie lub max(id) to wyskakuje mi zawsze ze najwieksza wartosc w tablicy to 99, w phpmyadmin w zawartosci pokazuje mi posortowane rekordy i idzie tak (od najmniejszego do najwiekszego) 107,108,109,11,110,111,112,12,13,14,itd... co jest? Wyglada na to ze sortuje tylko na podstawie pierwszych dwoch liczb. id w tablicy to varchar(5) null-nie, chcialem dac auto_increment ale wyskakuje blad.
phpion
Pole id powinno być typu całkowitego (integer), a nie jak u Ciebie znakowego (varchar). Unikniesz wtedy problemów z sortowaniem oraz będziesz mógł nadać temu polu auto_increment.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.