stworzyłem dwie tabele o nazwie MATERIAŁY z kolumnami: idMaterialu, NazwaMaterialu, idKategoriiMaterialu oraz KATEGORIEMATERIALOW z kolumnami: idKategoriiMaterialu, NazwaKategorii. Mój problem polega na tym, że proboje stworzyć skrypt w którym będę mogł edytować wybrany rekord z tabeli MATERIALY, przy czym chciałbym wyświetlić w polu SELECT aktualną wartość kolumny NazwaKategorii. Jak narazie udało mi się zrobić skryp , który wyświetla tylko aktualną wartość idKategoriiMaterialu, czyli na przykład cyfrę 2 a nie przypisaną do tej cyfry NazwęKategorii.
<?php include "baza.php"; $sql = "SET CHARSET latin2"; // Zmiana kodowania znaków w bazie danych. ?> <html> <head> </head> <body> <h3>Aktualizacja danych o materiale</h3> <?php $query_update = "UPDATE materialy SET NazwaMaterialu = '" . $_POST['NazwaMaterialu'] . "', IDkategorii = '" . $_POST['IDkategorii'] . "' WHERE IDmaterialu = '" . $_POST['IDmaterialu'] . "'"; $query = "SELECT materialy.*,kategoriematerialow.NazwaKategorii,dostawcy.NazwaFirmy F
ROM materialy,kategoriematerialow,dostawcy WHERE IDmaterialu= '" . $_REQUEST['id'] . "' AND materialy.IDkategorii=kategoriematerialow.IDkategorii AND materialy.IDdostawcy=d
ostawcy.IDdostawcy"; ?> <b>Dane materiału zostały uaktualnione.</b><br><br> <a href="lista_materialow.php">Lista</a> </p> <?php } else { $query = "SELECT * FROM materialy WHERE IDmaterialu = '" . $_REQUEST['id'] . "' "; ?> <p> <form action="edytuj_material.php" method="post"> Nazwa materialu: <input type="text" name="NazwaMaterialu" <p><b>Kategoria materiału:</b> <?php include 'baza.php'; // Połącz się z bazą danych. $sql = "SET CHARSET latin2"; // Zmiana kodowania znaków w bazie danych. echo'<SELECT name="IDkategorii" size="1"> <OPTION value=0 selected>'.$row['NazwaKategorii'].'</OPTION>'; $query = mysql_query("SELECT * FROM kategoriematerialow order by NazwaKategorii") or die("Error SQL: kategoriematerialow"); { } ?> <input type="submit" name="submit" value="Uaktualnij"> <input type="button" value="Anuluj" onclick="history.go(-1);"> </form> </p> <?php } ?> </body> </html>
Czy ktoś z Was byłby na siłach aby przerobić ten skrypt?