Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozpoznawanie funkcji ????
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ramze
Ma może ktoś z was opracowany skrypcik który roapoznaje czy funkcja jest malejącą czy rosnąca, wymierna niewymierna itp...

I skrypt rozwiązuje funkcję (oczywiście podaję mu finkcję n.p. 2x^2+x+1=0) i podaje jej własności, chodzi mi też o to żeby skrypt podawał deltę x1 i x2 oraz inne takie tam pierdoły.

Albo chociaż podpowiedzcie mi jak coś takiego zrobić (ale pewnie i tak mi się to nie uda bo to wyzsz szkoła jazdy), jeszcze żeby rozwiązać funkcję to może ale rozpoznać to już nie na moje umiejętności w php.
GeoS
Napisz, jakiego typu to ma byc funkcja - wielomian drugiego stopnia, czy cos innego??
Jesli:
Kod
3x^2 - 5x + 11 = 0

a = 3

b = -5

c = 11

to x1 i x2 obliczasz sobie zwyczajnie ze wzoru:
Kod
delta = b^2 - 4*a*c

x = (-b +/- delta) / 2*a

Funkcja jest rosnaca, jesli a > 0, malejaca a < 0 i stala a = 0.
Co do wymiernosci, to moze funkcja is_finite :?:

PS To wszystko bylo maglowane w liceum i jest podstawa na studiach (na kierunkach nauk scislych) biggrin.gif
ramze
wiem, że to było maglowane w liceum (będęw tym roku maturę z takich pierdoł pisał) ale chodzi mi o samodzielny program rozpoznający funkcję jej włąściwości oraz obliczający ją. I nie chodzi mi tylko o dwumiany kwadratowy lub trujmian tylko o wszystkie funkcje (no wszystkie to za dużo powiedziane ale jakieś podstawowe wykładnicza itp....)
GeoS
MATLAB - slowo klucz biggrin.gif

BTW Miejsca zerowe mozna wyciagnac z schematu Hoernera i tw. Bezouta biggrin.gif
Azaghal
smile.gif gajcy w swoim wzorze na delte zapomniales pierwiastka smile.gif)

poza tym nalezy pamietac ze jezeli delta jest mniejsza od zera
to rozwiazanie rowniez istnieje, ale w dziedzinie liczb urojonych

i wyglada tak

delta=sqrt(-delta);
rex1= -b/(2.0*a);
rex2=rex1;
inx1= delta/(2.0*a);
inx2= -inx1 ;

gdzie rex1, rex2 to czescie rzeczywiste, inx1,inx2 to czesci urojone

ramze co do twojego problemu, to problem jest bardziej skomplikowany. Jezeli chcesz liczyc same wyrazenia arytmetyczne to jest do tego algorytm na drzewach, ale to dluzsza historia

a funkce liczy sie z szeregow
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.