puz219
25.07.2007, 20:00:52
Witam.
Jak zrobić skrypt, który będzie automatycznie pobierał zawartość strony internetowej.
Chodzi mi o strony imdb.com i filmweb.pl.
Chciałbym zrobić skrypt, który pobierałby mi automatycznie dane z tych stron (po wprowadzeniu id) i kopiował mi do formularza dodawania do bazy mysql.
Proszę o jakąś radę lub jakiś kawałek kodu, gdyż nie wiem za bardzo jak się do czegoś takiego zabrać .
A może istnieją już takie skrypty, gdyby ktoś wiedział i mógł udostępnić, albo linki podać, bo ja szukałem, ale nic nie znalazłem, co by mnie zadowalało.
P.S. Założyłem podobny temat w dziale PRZEDSZKOLE, ale nikt nie odpowiadał i stwierdziłem, że jest to może zbyt skomplikowany temat jak na ten dział, więc zrobiłem tutaj drugi taki temat, ponieważ nie mogłem przenieść tamtego. Przepraszam administratorów, moderatorów i całą ekipę forum, ale na prawdę zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi, lub choćby jakiejś wskazówki
A masz pozwolenie na kopiowanie treści z tamtych stron? szczerze mówiąc to wątpie, zainteresuj się wyrażeniami regularnymi.
puz219
25.07.2007, 20:12:52
czyli nie da się czegoś takiego zrobić, czy co??
chodzi o to, że robię sobie stronę z kolekcją moich filmów i chciałbym mieć dużo informacji o nich, ale nie chce mi się do każdego filmu, kopiować tych informacji z w/w stron, gdyż jest to czasochłonne, więc chciałbym zrobić skrypt, który by za mnie pobierał te informacje z tych stron.
Jeśli nie da się tego zrobić, to niech ktoś napisze, wtedy będę coś innego kombinował.
tansky
25.07.2007, 20:29:08
Skopiować zdalną stronę możesz przy użyciu cURL-a, to biblioteka PHP. A jak już będziesz miał ją w zmiennej, to po prostu ją przeparsuj regexpami. Wuala.
puz219
25.07.2007, 21:35:52
a czy mógłbyś mi podać przykład, jak za pomocą CURL pobrac np. tytuł filmu z imdb, bo ja jestem zielony w tym temacie, a jak popatrzyłem na przykłady w manualu, to tez nic z tego nie jestem w stanie zrozumieć
thornag
26.07.2007, 13:19:24
Gotowca Ci nikt nie poda to raz.
Dwa hmm muszisz sie upewnic czy umieszczenie adresu do zrodla na stronie bedzie wystarczajace dla imdb, nie kazdy lubi jak sie jego tresci kopiuje.
Po trzecie to wszystko o Curlu jest w manualu, warto tez zajrzec na phpclasses moze ktos juz cos podobnego zrobil, po trzecie sprawdz tez czy imdb nie udostepnia czasem jakiego API czy WebServicu do tego typu uslug.
Reasumujac polecam wujka googla.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.