Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularz podzielony na kilka czesci
Forum PHP.pl > Forum > PHP
atomp3
Witam

Przymierz sie do formularza, ktory bedzie podzielony na klika czesci. Jak najlepiej przesylac dane z poprzednich stron?

- pole hidden?
- sesja?
- moze jakas funkcja?

a do tego uzywam smarty wiec pole hidden troche komplikuje

Dzieki za podpowiedz
thornag
Nie rozumiem dlaczego uzycie hidden w smarty mialoby cokolwiek komplikowac.

Mnie sie wydaje ze to troche zalezy od formularza, aczkolwiek najpopularniejsze rozwiazanie to wlasnie sesja.

BTW sprobuj poszukac Pear::QuickForm on tam ma obsluge wielostronnicowych formularzy tzw 'wizard' osobiscie klasy nie lubie ale moze Tobie przypadnie do gustu.
atomp3
no wlasnie ja tez nie lubie pear czy mozesz podac przyklad jak zrobic taki formularz wraz z smartym uzywajac sesji?
thornag
O_o nie jestem pewien czy zrozumialem poprawnie pytanie.

No normalny formularz z tym ze wyniki zamiast np do bazy zapisujesz w sesji i zamiast potwierdzenia wyslania wyswietlasz nastepna strone. To po porstu kilka zwyklych formularzy pod rzad z ta roznica ze ostatni w kolejce finalizuje to wszystko i zapisuje np w bazie.
kosmowariat
zależy jakie dane (ile) chcesz przesyłać. sesja jest chyba wygodniejsza przy większej liczbie zmiennych. hidden też nie jest zły tylko trzeba uważąć na przypisywanie zmiennych no i sporo obrabiania więc raczej sugeruję i tak sesję
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.