Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Php Mysql] Problem z połączeniem z bazą
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jarod
Mam pewną aplikację napisaną obiektowo. Ostatnio na serwerze updejtowałem php (do wersji 5.2.3) i mysql (do wersji 5.0.41) i aplikacja działała poprawnie. Teraz gdy postawiłem drugi serwer (oczywiści obydwa na linuksie) i zainstalowałem te same wersje php, mysql + apache 2.2.4 to aplikacja nie działa.. Przy połączeniu z bazą wywala błąd:
Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 111

Natomiast jeśli spróbuję się połączyć w taki sposób
  1. <?php
  2. $link = mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo')
  3. or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  4. print ('Połączenie nawiązane');
  5. mysql_close($link);
  6. ?>

to się łączy.

Nie wiem za bardzo co się dzieje. Jedyne różnce w sofcie to serwer apache - na starym serwerze jest w wersji 1.3.31. Poza tym wszystko wydaje się być skonfigurowane prawidłowo.

Any idea?

EDIT: Problem rozwiązany - błąd występuje jeśli jako adres podaje 127.0.0.1 zamiast localhost. A tak przy okazji wiecie dlaczego?
misiek172
może localhost masz ustawiony na inne przekierowanie znaczy domyślnie jest 127.0.0.1 ale możę się przestawiło na inny adres
Jarod
Cytat(misiek172 @ 14.07.2007, 15:18:46 ) *
może localhost masz ustawiony na inne przekierowanie znaczy domyślnie jest 127.0.0.1 ale możę się przestawiło na inny adres

to nie to..

Rozwiązanie: Należało zahaszować linijkę skip-networking. Mysql bez względu na to czy używa wewnętrznego adresu sieciowego korzysta z protokołu tcp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.