Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zapisywanie danych do pliku.txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Grah
Witam,
Chciałbym na swojej stronie zrobić takie niewielkie statystyki. Wszystkie potrzebne dane chciałbym zapisywać do pliku.txt, który następnie jest wyświetlany na stronie w tenże sposób:
  1. <?php
  2. $tablica3 = file("agent.txt");
  3. for ($i=0; $i<count($tablica3); $i++)
  4. {
  5.  echo "$tablica3[$i] <br>";
  6. }
  7. ?>

Wszystko ładnie pięknie się wyświetla, bo dałem dwa przykładowe wpisy w pliku agent.txt w odrębnej linii i wygląda to następująco
Kod
Firefox
Opera

Teraz chciałbym, aby skrypt php dodawał owe wpisy za mnie i tak:
  1. <?php
  2. $agent = strtolower($_SERVER['HTTP_USER_AGENT']);
  3.  
  4. if(strpos($agent, "opera") !== false){
  5. $wpis1 = fopen("agent.txt", "a+");
  6. fwrite($wpis1,'Opera');
  7. fclose($wpis1);
  8. }
  9. ?>

I odśiweżając stronę wpis Opera dodaje się w następującej formie
Kod
OperaOperaOpera

Co jest oczywiste, niemniej jednak i tu właśnie mój problem, chciałbym, aby każdy następny wpis Opera był w następnej linii, tzn, że zamiast:
Kod
OperaOperaOpera

Dostawałbym
Kod
Opera
Opera
Opera

Jeśli ktoś by miał odrobinę czasu to prosiłbym o małą pomoc z przejściem do następnej linii. Domyślam się, że to minuta roboty, ale ja tego wydumać jakoś nie mogę. Nie musi być akurat to taki skrypt, może ktoś inny zaproponować, ważne jest dla mnie, żeby każda pozycja była w oddzielnej linii. Myślę, że w sposób klarowny i przyjazny wyjaśniłem mój problem, toteż proszę o wyjaśnienie równie dobre smile.gif

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Grah
Daimos
a nie lepiej zapisywac w takiej formie?
Kod
przegladarka|||liczba
przegladarka|||liczba

pozniej za pomoca explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual rozbijasz kazda linijke
Bulka159
Wystarczy, że zmienisz to:

1. <?php
  2. fwrite($wpis1,'Opera');
  3. ?>

na:

Kod
fwrite($wpis1,"Opera\n");
Grah
Cytat(my salsa @ 12.07.2007, 16:08:17 ) *
a nie lepiej zapisywac w takiej formie?
Kod
przegladarka|||liczba
przegladarka|||liczba

pozniej za pomoca explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual rozbijasz kazda linijke

Wiesz może i lepiej, niemniej jednak jestem początkujący w tematyce PHP i jestem zwolennikiem prostszych sposbów i moje rozwiązanie wydaje mi sie być lepsze aniżeli Twoje, to tylko z mojego punktu widzenia, w rzeczywistości zapewne jest inaczej.

@Bulka159 Serdecznie Ci dziękuje za Twoją propozycję, ale niestety po dodaniu \n w pliku txt dalej dane zapisywane są w ten sposób:
Kod
OperaOperaOperaOpera

i po wykonaniu czteru wpisów do pliku agent.txt przechodzi do następnej linijki i dalej to samo.
Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? cool.gif
Bulka159
Tag php niestety \n zamienia na n więc dałem w code. Ma być "Opera\n". Ważne jest, aby było to w cudzysłowie, a nie apostrofie. Musi działać bo sprawdzałem. Tzn dodaje do jednej linii, ale wyświetla w kilku. Chyba Ci o to chodziło.

@down

Nie ma sprawy
Grah
Cytat(Bulka159 @ 12.07.2007, 16:31:21 ) *
Tag php niestety \n zamienia na n więc dałem w code. Ma być "Opera\n". Ważne jest, aby było to w cudzysłowie, a nie apostrofie. Musi działać bo sprawdzałem. Tzn dodaje do jednej linii, ale wyświetla w kilku. Chyba Ci o to chodziło.

Jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach smile.gif Działa perfekcyjnie.
Dziękuję ślicznie za znalezienie dla mnie odrobiny czasu i rozwiązanie problemy smile.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.