mam pytanie dotyczące biblioteki gd, mianowicie czy jest jakiś sposób na łączenie w obrazku grup pikseli o jednym kolorze, w sytuacji kiedy jakość obrazka jest niska i miejscami są jakieś, nazwijmy to "przebarwienie", celem wyostrzenia tych częsci
piąte przez dziesiąte to tak a więc zna ktoś sposób na to jakie funkcje ty wchodziły by w gre ? interesuje mnie jeszcze jak porównywać części obrazka z wzorcami. z góry dzięki za pomoc.
domis86
26.06.2007, 22:23:25
Tak więc powiem tak: nie jest to trywialne - ba - bardzo trudne a problem nie w PHP, tylko w algorytmach rozpoznawiania obrazów to jest wyższa szkoła jazdy
leszczumaster
26.06.2007, 22:29:34
ambitnym trzeba być postanowiłem więc się podokształcać, między innymi na tym forum a że postów o gd za bardzo nie znalazłem o tym co mnie interesuje to założyłem temat. pewnie innych też może interesować poruszona kwestia. szczerze mówiąc myślałem o jakimś zewnętrznym ocr z linii komend obsługiwanym, ale w miarę możliwości wole czyste php.
domis86
26.06.2007, 22:33:19
tu raczej nie znajdziesz gotowca, watpie czy w ogole gdzies jest. Tak jak mowilem - to jest bardzo ale to bardzo skomplikowane. Takie rzeczy robią ludzie z wyższym wykształceniem inofrmtycznym. Algorytmy, algorytmy i jeszcze raz algorytmy
PS: pozatym łamanie tokenów to niecny cel (najczesciej sluzy do spamerstwa)
kubarek
26.06.2007, 22:47:18
ale łamanie tokenów służy też do nauki algorytmów łamiących tokeny ;-) a co za tym idzie, także możliwości poznania zabezpieczeń
leszczumaster
26.06.2007, 22:49:03
dokładnie. btw wiem że istnieje klasa phpocr, ale niechciałby, jej używać, bo podobno ma bardzo niską skuteczność, więc o niej nie piszcie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.