Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Zdumiewający problem z marginesami w przeglądarkach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Popadłem w nie lada zdumienie zauważając taki oto problem. Mam tabelkę z wyrównywaniem do prawej. W niej dwie tabele (kod poniżej), z których każda ma być umieszczona w odległości 2px od prawej krawędzi tabeli zewnętrznej.

1. <table style="background-image: url('sound/top10.gif'); width: 200px; height: 58px; margin-right: 2px;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
  2. <tr>
  3. <td >
  4.  
  5. </td>
  6. </tr>
  7. <table style="background-image: url('sound/top_dol.gif'); width: 184px; height: 41px; margin-right: 2px;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
  8. <tr>
  9. <td align="right" valign="top">
  10.  
  11. </td>
  12. </tr>

Każda z tabelek ma swoje tło. Dolna jest dolną częścią większego obrazka.

Pierwsza tabela ustawia się prawidłowo w odległości 2px od prawej krawędzi strony.
Druga tabela po ustawieniu margin-right również ustawia się w odległości 2px od prawej krawędzi ekranu, ale tylko w Operze oraz FF. W IE natomiast jest tam około 4px odstępu.

W momencie kiedy margin-right ustawiam na 0px; W IE jest wszystko w porządku natomiast w Operze oraz FF obrazek jest o 2 px za blisko krawędzi strony.

I tu moje pytanie. Jakim cudem w dolnej tabelce IE dodaje jakieś zbędne 2px marginesu, gdy każę mu ustawić tylko 2px?
mike
Zdumiewające to jest to że jeszcze o tym nie słyszałeś tongue.gif
To jest jeden z najpopularniejszych błędów badzIEwia.
Tu masz więcej informacji: Floats, Margins and IE
The Night Shadow
biggrin.gif no ja z grafiką dopiero zaczynam się bawić i natrafiam na różne badziewIEa biggrin.gif
Sokal
Rozwiążesz ten problem przez dodanie margin: 0; padding: 0; do tabelki smile.gif Z inputami też takie jaja robi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.