Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kostki OLAPOWE
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
BIG_MICHU
Czy na tym forum ktoś w temacie jest zorientowany? Zanim zadam pytanie chciałbym się dowiedziec, żeby niepotrzebnie się nie rozpisywać.

Przepraszam też za wrzucenie wątku tu, ale nie mam pojęcia gdzie by go wrzucić.
Cienki1980
Przenoszę na Bazy Danych

Może tutaj ktoś zwróci na niego uwagę.

Do autora: Mimo wszystko napisz coś więcej o tym temacie. Może ktoś się orientuje, ale nie zna danego zagadnienia pod takim pojęciem a np pod pojęciem "Hurtownia Danych"
styx
Napisz o co chodzi, każdy miał chyba do czynienia z danymi wielowymiarowymi. Ja przynajmniej miałem.
BIG_MICHU
Dzięki za przeniesienie tematu we właściwe miejsce smile.gif

Mam coś takiego:

tabela kolor: tabela towar

-------------------------------------- -------------------------------------------------------------------
| id_koloru | kolor | | id_towaru | id_koloru | towar |
-------------------------------------- -------------------------------------------------------------------
| 1 | biały | | 1 | 1 | okno |
| 2 | zielony | | 2 | 1 | okno2 |
| 3 | brązowy | | 3 | 2 | okiennica |

w tabeli np towar mam widok na id_koloru, a chciałbym widzieć kolor biały, zielony.... coś robię źle, ale nie wiem co że dostaję numerek zamiast nazwy koloru.

rozjechały się tabele, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi biega.
tworzę je w Microsoft SQL Server 2005
SongoQ
Musisz te 2 tabele zlaczyc. Do towaru dolaczyc kolor i wtedy bedziesz mial zamiast id wartosc koloru.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.