Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Błędy skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lichu10
Witam,

Mam mały problem. Tworzę system CMS i jestem na etapie testowania połączenia na serwerze forall.pl.
Mój instalator tworzy plik który później jest wykorzystywany do łączenia z bazą danych, nadaje mu prawa 777 (na razie). Ogólnie proces instalacji przebiega ok ale przy próbie połączenia (czyli wykonania tego wcześniej utworzonego pliku) dostaje błąd:

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 111 in /srv/www/htdocs/web1301/html/cms/connect.php on line 5

, co oczywiście odcina mi całkowicie dalszą możliwość testowania bo nic z bazy danych nie wyciągnę sad.gif

Pomocy... sadsmiley02.gif

Aha... treść tego wygenerowanego pliku jest następujące (przykładowo - jest on generowany dynamicznie):

1. <?PHP
  2.  
  3.  
  4.  
  5. $connect=mysql_connect(localhost,root,krasnal);
  6. if($connect){
  7. $wynik=$wynik."Poprawnie połączono z serwerem baz danych.n<br>";
  8. } else {
  9. $wynik=$wynik."Nie połączono z serwerem baz danych.n<br>";
  10. }
  11.  
  12. if(mysql_query("use lisekcms")) {
  13. $wynik=$wynik."Poprawnie połączono z bazą danych.n<br>";
  14. } else {
  15. $wynik=$wynik."Nie połączono z bazą danych.n<br>";
  16. }
  17.  
  18. mysql_query("use lisekcms");
  19. ?>
Norbas
W wierszu 5. w kodzie, który podałeś wstaw prawidłowe parametry połączenia
strife
Jakbyś miał jeszcze jakieś problemy zainteresuj się mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. A ja tymczasem przenoszę na Przedszkole.
kossa
  1. <?php
  2. $connect=mysql_connect("localhost","root","krasnal");
  3. ?>

Łukasz
lichu10
Ale wstyd... taki błąd smile.gif Chodziło faktycznie o te cudzysłowy. Zasugerowałem się tym że wszystko ładnie działało lokalnie na krasnalu.

Wielkie dzięki thumbsupsmileyanim.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.