Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Co jest zle?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamilk007
Witam mam pytanie dlaczego jesli skozystam z takiego kodu:
  1. "INSERT INTO filmiki (nazwa, link, film, opis, ocena, link2, link3) VALUES ('$1', '$2', '$3', '$4', '$5', '$6', '');"

do bazy dodaje mi sie zamiast tego co jest przypisane zmiennym same $1, $2, $3 itd..
Zeman
Cytat(kamilk007 @ 5.04.2007, 21:17:14 ) *
Witam mam pytanie dlaczego jesli skozystam z takiego kodu:
  1. "INSERT INTO filmiki (nazwa, link, film, opis, ocena, link2, link3) VALUES ('$1', '$2', '$3', '$4', '$5', '$6', '');"

do bazy dodaje mi sie zamiast tego co jest przypisane zmiennym same $1, $2, $3 itd..

Ooo, a proszę pokazać jak Pan przed wywołaniem zapytania przypisuje wartości "zmiennym" $1...$6 ?
Mary$
a czy mógłbyś wkleić tutaj kod taki, jaki masz w PHP, bo najprawdopodobniej źle używasz łączenia ciągów
kamilk007
  1. <?php
  2. } else if($menu == afdodaj) {
  3.  
  4. print "<form action=index.php?menu=afadd method=post>";
  5. print "<table><tr><td>Nazwa Filmu :</td><td><input type=text name=1></td></tr>";
  6. print "<tr><td>Nazwa w linku :</td><td><input type=text name=2></td></tr>";
  7. print "<tr><td>Link do filmu :</td><td><textarea name=3></textarea></td></tr>";
  8. print "<tr><td>Opis filmu :</td><td><textarea name=4></textarea></td></tr>";
  9. print "<tr><td>Ocena :</td><td><input type=text name=5></td></tr>";
  10. print "<tr><td>Zdjecie :</td><td><input type=text name=6></td></tr>";
  11. print "<tr><td><input type=submit value=Dodaj!></td></tr></table>";
  12. print "</form>";
  13. } else if ($menu == afadd) {
  14. include('mysql.mysql');
  15. $query = "INSERT INTO filmiki (nazwa, link, film, opis, ocena, link2, link3) VALUES ('$1', '$2', '$3', '$4', '$5', '$6', '');";
  16. $wynik = mysql_query ($query);
  17. print "Film zostal pomyslnie dodany do bazy danych oraz zostal stworzony plik $2.h
    tml w folderze /filmiki/"
    ;
  18. $plik = fopen ("filmiki/$2.txt", "a+");
  19. fputs ($plik, "<table><tr><td align=center valign=top><b>$1</b><br>$3<br><a href=index.php?menu=filmiki>WROC</a></td></tr></table>");
  20. fclose($plik);
  21. ?>

Prosze bardzo smile.gif
Mary$
rozwiązanie Twojego problemu jest dość proste: albo używaj tablicy superglobalnej $_POST, albo zmień nazwy tych zmiennych - nazwą zmiennej nie może być tylko liczba. Ja się osobiście skłaniałbym ku pierwszemu rozwiązaniu. A tak swoją drogą, to jakbyś dał sobie instrukcje Echo $query; to byś widział, co tam jest winksmiley.jpg

Rozwiązanie pierwsze:
  1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO filmiki (nazwa, link, film, opis, ocena, link2, link3) VALUES ('".$_POST['1']."', '".$_POST['2']."', '".$_POST['3']."', '".$_POST['4']."', '".$_POST['5'].", '".$_POST['6']."', '');";
  3. ?>

Rozwiazanie drugie:
  1. <?php
  2. print "<form action=index.php?menu=afadd method=post>";
  3. print "<table><tr><td>Nazwa Filmu :</td><td><input type=text name=f1></td></tr>";
  4. print "<tr><td>Nazwa w linku :</td><td><input type=text name=f2></td></tr>";
  5. print "<tr><td>Link do filmu :</td><td><textarea name=f3></textarea></td></tr>";
  6. print "<tr><td>Opis filmu :</td><td><textarea name=f4></textarea></td></tr>";
  7. print "<tr><td>Ocena :</td><td><input type=text name=f5></td></tr>";
  8. print "<tr><td>Zdjecie :</td><td><input type=text name=f6></td></tr>";
  9. print "<tr><td><input type=submit value=Dodaj!></td></tr></table>";
  10. print "</form>";
  11. ?>

1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO filmiki (nazwa, link, film, opis, ocena, link2, link3) VALUES ('$f1', '$f2', '$f3', '$f4', '$f5', '$f6', '');";
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.