Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Budowa szkieletu strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
franki01
Witam.

Mam pytanie odnosnie budowy szkieletu strony w PHP. Wyjasnie moze o co chodzi.
Interesuja mnie dwa typy budowy, czyli:

1. Plik index.php steruje wszystkimi plikami. Strony sa generowane przez np. index.php?id=1, index.php?id=2 itp.

2. Istnieja pliki includowane do kazdego pliku osobno, czyli jest np. plik header.php i footer.php i sa one includowane do kazdej strony: index.php includuje te dwa pliki i wstawia swoja tresc, jakis news.php incuduje te dwa pliki + swoja tresc.

I teraz ktory z tych sposobow jest lepszy, ktory bardziej zamula serwer przy duzej ilosci wizyt?

I teraz jak ktos zrozumial o co mi chodzi i zna na pewno odpowiedz do bardzo prosze zeby napisal cos od siebie ktory sposob jest lepszy winksmiley.jpg

Moze taki temat juz istnial ale nie wiedzialem jak go znalezc biggrin.gif Wtedy sry za spam...

---------
Pozdrawiam
Zeman
Oba sposoby są na dobrą sprawę równoważnie obciążające serwer. Oczywiście można pisać w taki sposób, że sposób 1 będzie bardziej obciążał niż sposób 2. Równie dobrze można pisać w taki sposób, że będzie na odwrót.

Sposób proszę sobie dostosować do potrzeb, to znaczy sposób jeden wszystko trzyma bardziej na kupie, sposób 2 za to jakby daje trochę więcej luzu w sensie jeśli któreś z podstron mają mieć inną strukturę niż pozostałe.

Zależy jak Pan będzie to implementował, jednak łatwiej trzymać porządek i później łatwiej edytować, przynajmniej jak dla mnie, stosując sposób 1.

Ktoś inny napisze że łatwiej gdy sposób 2 i ciężko się nie zgodzić, bo to zależy od przyzwyczajeń bardziej.

Podsumowywując niech Pan sobie obmyśli oba sposoby jakby wyglądał kod i niech Pan sobie wybierze ten lepszy.

Jeszcze jedna uwaga, teoretycznie gdzieś czytałem że sposób 2 ułatwia indeksowanie robotom, i jest w tym trochę racji, ale... wystarczy w sposobie 1 dbać o to, aby każdy link zawierał owe id podstrony i już będzie wszystko ok z tym indeksowaniem.
franki01
Mi sie wydawalo ze pierwszy bardziej przeciaza (w kazdym zapytaniu od poczatku do konca bierze udzial index.php). Dlatego sie pytam kogos, kto ma pojecie o tym biggrin.gif.

I odnosnie indeksowania to z tym chyba coraz mniejszy problem bo pajaczki wyszukiwarek biora w najwiekszym stopniu tresc pod uwage. Czasami nawet niesprawdzane sa slowa kluczowe w meta itp (gdzies o tym czytalem tongue.gif).
Zeman
Cytat(franki01 @ 5.04.2007, 19:42:11 ) *
Mi sie wydawalo ze pierwszy bardziej przeciaza (w kazdym zapytaniu od poczatku do konca bierze udzial index.php). Dlatego sie pytam kogos, kto ma pojecie o tym biggrin.gif.

No to właśnie zależy jak się pisze, bo można pisać tak, że index.php nie będzie ładował niepotrzebnych rzeczy, wszystko zależy od techniki programowania ale to długa historia.

Cytat
I odnosnie indeksowania to z tym chyba coraz mniejszy problem bo pajaczki wyszukiwarek biora w najwiekszym stopniu tresc pod uwage. Czasami nawet niesprawdzane sa slowa kluczowe w meta itp (gdzies o tym czytalem tongue.gif).

Faktycznie problem coraz mniejszy, dlatego też napisałem że będzie wszystko OK jeśli się trzymać wstawiania id do każdego linka. Jeśli by przyjąć technikę

1. <?php
  2. if ($_GET['id']) $_SESSION['id'] = $_GET['id'];
  3. $id = $_SESSION['id'];
  4. // ... walidacja $id
  5. include('....'.$id);
  6. ...
  7. echo ('<a href="?zmien_cos_a_nie_zmieniaj_strony">klikaj</a>');
  8. ?>

to wtedy taki link nie zawiera id, osobie buszująca po stronie otworzy się dobra podstrona bo odtworzy się z sesji, natomiat robot sobie zapamieta link i jak wróci za godzine to mu się odpali strona domyślna, bo sesja będzie pusta.

Następna wada tego rozwiązania to taka, że chcę koledze podać link i kupa, otworzy mu się inna podstrona.
franki01
Tylko w tym wypadku najlepsze rozwiazanie to chyba .htacces/mod_rewrite.

Potem includowanie jakiegos pliku to juz zaden problem biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.