Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uploader obrazków na serwer
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dream
Witam

Zakładając ten temat mam bardzo wielką nadzieję że użytkownicy tego forum są pomocni dla osób nowych [zielonych].

Tak więc przejde do szczegułów.
Chcem mieć Uploader obrazków (jpg, gif, jpeg, png) dlatego też zwracam się z prośbą do osób, które znają sie na php, czy mogły by mi zademonstrować jak zrobić taki uploader obrazków na server do danego katalogu, ale wiem wiem, nie mowcie mi ze wpisz w przegladrce "google.pl" i tam poszukaj szukałem i znalazłem ale nie to co mi trzeba, poszukuje takowego uploadera z mozliwoscia nazwania pliku np.
{
mam plik test.jpg a poniżej jest miejsce na wpisanie nazwy czyli zmiana nazwy np. znalazłem z dysku plik test.jpg i gdy wgram go uploaderem to na serwerze jest nazwa test.jpg,a Mi chodzi oto by w miejscu gdzie szukam pliku ktory ma byc wgrany by poniżej było miejsce na nazwanie tego pliku np.

Plik: .......... [Przegladaj]
Nazwa: (tutaj moge wpisac nazwe pliku)
Rozszerzenie: (jpg, jpeg, gif, png)
Rozmiar: 50kb

[Wgraj obrazek] [Czyść]

I wgrywajac dany plik test.jpg i nazywajac go np. "testerek" chcem aby ten plik test.jpg zapisało go na serwerze o nazwie "testerek.jpg".

Troche nakręciłem ale mam nadzieje że zrozumiecie oco mi chodzi, prosze też nie pisac poszukaj tego na google/manual, bo jestem na poziomie php poniżej przecietnego smile.gif.

Myślę że dla innych ktorzy przeczytaja ten post i zobacza odpowiedz też im to pomoże.

Z góry dziekuje za zainteresowanie i pomoc.
Czekam na uplader smile.gif - mam nadzieje ze ten kod ktory ktos mi pokaze i napisze wytłumaczenie coś mnie nauczy smile.gif

EDIT:

Mam uploader taki > http://wortal.php.pl/phppl/content/downloa...ileupload13.zip < proszę gdyby ktoś sie podjal pracy by dopasował go pod ten uploader... i pokazał ktore to miejsca, z góry dziekuje.
zleek
Raczej pracy za Ciebie nikt nie wykona żebyś miał gotowe rozwiązanie. Ale podpowiedzi oczywiście się znajdą.

Poszukaj w tym skrypcie który masz części zajmującej się kopiowaniem pliku na serwer - będzie to zrobione poleceniem copy albo move_uploaded_file. I właśnie w tych poleceniach drugim parametrem jest $przeznaczenie, które możesz sobie dowolnie modyfikować np.

1. <?php
  2. $przeznaczenie = "katalog_na_serwerze/nazwa_pliku_wpisana_w_formularzu.rozszerzenie";
  3. ?>

i sprawa załatwiona smile.gif
matty7
Mam taki skrypt, moge sprzedac za 10zl biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.