Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sklep - na klasach czy nie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
soska66
Pytanie moze byc dla niektorych sprawa prosta, dla niektorych conajmniej dyskusyjna smile.gif nie chodzi o to czy trzeba czy nie, bo mozna tak i tak.... ale... Czy systemy sklepow internetowych (a wiec katalog produktow + koszyk) powinno sie robic na klasach? czy niekoniecznie

Od jakiegos czasu mam jazde na poprawianie kodow, ktore sa napisane balaganiarsko, lub moglyby byc napisane 'wydajniej'. I wlasnie teraz przerabiam kod sklepu on-line... zastanawiam sie czy jest sens poswiecac czas i przeszktalcac calosc na klasy (np zaimplementowanie 'produktu' jako obiekt). co sadzicie... gdy przeglada sie rozne ksiazki na temat budowania stron w php, autorzy niekoniecznie stosuja tam rozwiazania oparte na klasach
pbnan
Hmmm, stosowanie obiektowości w projektach jest bardzo dyskusyjne dla mnie - a wszystko zależy od sposobu stosowania tych klas smile.gif
Jeżeli zrobisz to np. na wzorcu MVC, przy którym obiektowe PHP rozwija skrzydła, to - wierz mi - życie staje się piękniejsze biggrin.gif
dr_bonzo
Programowanie obiektowe zostało stworzone aby ułatwić pisanie większych systemów.

Jeśli ten sklep masz jeszcze dłużej rozwijać /utrzymywać to: TAK

Jesli radzisz sobie z pisaniem obiektowym i widzisz jego zalety to pisz obiektowo. Mnie np. męczy pisanie w C, brak możliwości obiektowych.

Cytat
gdy przeglada sie rozne ksiazki na temat budowania stron w php, autorzy niekoniecznie stosuja tam rozwiazania oparte na klasach

Bo nie są to książki o programowaniu obiektowym tylko o php, i żeby było łatwiej pokazać php to pomija się obiektowość.
soska66
no wlasnie interesuje mnie zastosowanie klasy wobec np. Produktu w takim sklepie... Przy takim zastosowaniu bowiem, przy kazdym wyswietleniu podstrony z innym produktem, tworzony jest nowy obiekt danego produktu..... Moje krotkie doswiadczenie w php nie pozwala mi okreslic czy to dobrze czy zle... Poza tym jak rozwiazac sprawe koszyka, gdyby kazdy produkt byl obiektem....

na logike biorac, klasa ma bardziej sensowne zastosowanie, kiedy obiekt istnieje 'dluzej', a system czesto odwoluje sie do niego (np klasa Uzytkownik, albo Session Handler, opisywany w jednym z tekstow na Wortalu)

Niemniej widzialem juz systemy sklepow, w ktorym produkt byl klasa... dlatego zadalem pytanie smile.gif czy to git, czy zle

Cytat
Jeśli ten sklep masz jeszcze dłużej rozwijać /utrzymywać to: TAK

Jesli radzisz sobie z pisaniem obiektowym i widzisz jego zalety to pisz obiektowo.

1. Obecna konstrukcja, pomimo, ze nie obiektowa, pozwala w bardzo latwy sposob 'utrzymywac' i 'rozwijac' serwis
2. No wlasnie staram sie dostrzec te zalety w KONTEKSCIE SKLEPU on-line. Po prostu nie wiem czy migrowac do klas czy nie... o obiektowym programowaniu wiem to i owo, choc lepiej czuje sie w 'zwyklym' kodowaniu (majac na mysli php)... co nie znaczy oczywiscie, ze porzucam mysli o obiektowym... trzeba sie rozwijac przeciez i poznawac rozne techniki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.