Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie w ajax - problemy ze strona admina
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Japik
Witam! Zaczne od tego, ze dopiero ucze sie ajaxa...
Wiec napisalem stronke z "bezpiecznym logowaniem". W pliku logowanie.js mam :

1. if (obj.responseText == "1")
  2. alert("Logowanie poprawne");

Po poprawnym logowaniu wyskakuje komunikat "Logowanie poprawne". No i tu moj problem. Chce, zeby po zalogowaniu nastapilo przekierowanie na strone admina.
Dlatego myslalem, zeby moze nadac wartosc np "1" jakiejs zmiennej i w pliku admin.php zrobic zalozenie, ze if ($_GET['zmienna']=="1") to pokazuje zawartosc strony:)
Szukalem na googlach o tym jak przeslac wartosc zmiennej z js do php, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi, ktora by mi pomogla. dlatego bardzo prosze o pomoc.

pozdrawiam
kwiateusz
normalnie prze get mozesz przeslac jakas wartość i w skrypcie przez $_GET odebrać, ale to bynajmniej bezpieczne nie jest...
Japik
no wlasnie wiem. dlatego w jaki sposob mam "dokonczyc" to logowanie? bo jesli po poprawnym logowaniu zrobie przekierowanie na stronke admina, to wszystko fajnie pieknie, ale kazdy wtedy ma dostep do tej stronki. wystarczy ze wpisze adres stronki/admin.php i gotowe. moze wypowie sie ktos, kto zrobil to logowanie?
DjKermit
Sposobów jest sporo:

1. użyj sesji, jak się ktoś zaloguje zapisz ten fakt w sesji i przekieruj, wtedy każdy może znać adres ale dopóki się nie zaloguje to nic mu nie da, oczywiście jak w sesji nie ma nic a ktoś odpala adres admina to przekierowanie do panelu logowania

2. adres do przekierowania możesz przesyłać do skryptu zamiast tej jedynki

...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.