Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IPB vs vB
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
piotrostr
Witam. Na całym forum nie ma porządnego wątku o vB,aż dziwne.
Chciałbym poradzić się Was którą licencję warto zakupić bardziej, z tego co widzę ceny są podobne.
Proszę o konstruktywne wypowiedzi, podparte doświadczeniami w użytkowaniu.
Interesuje mnie stopień obciążenia serwera, stabilność oraz bezpieczeństwo, ale także Wasze własne odczucia na temat tych skryptów.
W tej chwili korzystam z phpBB (i to by przemo!), co oczywiście zarzyna mi serwerek, chciałbym zmienić skrypt i jak na razie jestem zainteresowany vB. ale może to zły wybór?
Pozdrowienia i czekam na odpowiedzi!
kwiateusz
ja jako zagorzały fan będę namawiał na IPB... głównie ze względu na licencje gdyż licencja ipb po wygasnieciu pozwala dalej uzytkowac forum, natomiast vB zmusza do przedluzenia licencji pod rygorem usuniecia forum (mowie tu o licencjach okresowych, a nie dozywotnich)...

W ipb moim zdaniem jest bardziej przejrzysty panel admina, a co funkcjonalnosci samego forum sa zblizone, tak samo z bezpieczenstwem. Co do obciazania serwera oba sa optymalizowane pod tym wzgledem wiec wyniki zapewne sa podobne
piotrostr
Jeżeli chodzi o licencję to zakupię oczywiście dożywotnią, chodzi o konwersję średniej wielkości bazy i jakość użytkowania na takowej właśnie, zastanawia mnie taka rzecz: ipb jest w polsce o wiele bardziej popularne niż vB, pomimo tego, że ten drugi skrypt jest starszy.
Panel admina jak panel, tym akurat się najmniej pprzejmuję. Bardziej chodzi o obciążenie bazy danych na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.