Nie jestem pewien czy w dobrym dziale, ale chyba bardziej dotyczy to serwerów niż php.
Mam mocny serwer. Na nim działa kilka średniego-rozmiaru portali internetowych. Po mimo dobrych parametrów serwera, jego obciążenie jest momentami bardzo wysokie.
Niestety to nie ja pisałem te portale, lecz nieogarnięty programista, który pozostawił mnóstwo błędów. Gdy odblokowałem error_reporting() w php, moim oczom - na niektórych podstronach - ukazało się nawet po 100-400 błędów typu Warning i Notice, które po prostu nie były wyświetlane. Logowanie błędów przez php jest na serwerze wyłączone.
Tu wreszcie pytanie.
Na pewno te błędy obciążają system - to pewne. Chciałbym jednak wiedzieć jak duży wpływ może mieć to na wysokość tego obciążenia?
Rozważam wygospodarowanie trochę czasu w pracy na wyeliminowanie wszystkich, lub chociaż większości tych błędów (większość z nich to odwołania do nieistniejących zmiennych, lub wykonywanie instrukcji dopisania do zmiennej, która nie została wcześniej zadeklarowana z jakąkolwiek wartością), chciałbym jednak najpierw wiedzieć ile mogę na tym zyskać, tzn. jak duży wpływ na obciążenie serwera mają właśnie te (zapisywane w logach) błędy.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.