Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Siec w biurze
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
trucksweb
hmm, no i znow mam pod gorke dry.gif
Mam lacze radiowe, zakonczone swithem- ten ma przypisany staly adres IP.
przylaczam do niego 4 kompy, kazdy z nich ma ip takie samo.
W ustawieniach sieci mam wszystko na automacie: wchodze podgladu polaczenia i wiedze IP: 10.10.10.3
a na innych kompach: 10.10.10.3, 10.10.10.4 itp...

Komputery widza sie bez przeszkod w takiej sieci.
Ale mam program, kory musze zainstalowac na kompi glownym w biurze, ktory pelnic bedzie funkcje cos na wzor serwera z danymi.
na pozostalych kompach instaluje ten sam pogram ale jako wersje kliencka- bez bazy danych.
W konfiguracji programu mam za to wpisac sciezke do bazy-na kompie glownym(serwie) no i jego IP.

tiredsmiley.gif
jak wpisze adres IP(kazdy ma taki sam) nie mam polaczenia z baza-nie dziala
jak wpisze 10.10.10.3 tez nie ma polaczenia z baza
jak przypisze staly adres IP i maske podsieci- czyli zamiast automatycznego przypisania wpisze recznie-nie mam neta i polaczenia z baza

Jakie jets rozwiazanie tego ?
kupic jakis swith ? czy co ?
dr_bonzo
Popraw opis bo na razie jest bzdurny:
- switch nie moze miec IP, co najwyzej router moze je miec
-
Cytat
przylaczam do niego 4 kompy, kazdy z nich ma ip takie samo.
I to niby dziala -- nie da sie tak.

Kazdy komputer powinien miec inne IP z tej samej sieci co wewnetrzy adres routera. ROuter powinien tym IPekom udostepniac internet. Wszystko powinno dzialac.
trucksweb
pomyla, to nie swith a router, i net dziala.
Ale musze przypisac do jednego komputera na stale adres IP.
Wewnatrz biura jak pisalem siec dziala- kazdy komp ma wew IP rozne: 10.10.10.3, 10.10.10.4 itp

nie moge tylko przypisac stalego adres IP, a ten program tego wymaga:/
Turgon
Co to za router ? Pokaż model i firmę, to ci postaram się wyjaśnić gdzie to jest w ACP. Powinno być chyba koło tablic DHCP.
trucksweb
na routerze pisze:Mc-418a Mode Com

http://abitech.pl/shop/towar/idt=1033519

//
nie mam anteny i tej podstawki tongue.gif
sztosz
A nie można podać IP Routera i potem przekierować porty?
arecki
Cytat(dr_bonzo @ 23.01.2007, 11:12:58 ) *
- switch nie moze miec IP, co najwyzej router moze je miec

No ja bym się kłócił smile.gif Wszystko zależy od ceny switcha smile.gif
dr_bonzo
Wlasciwie to OT:
No sorry, ale switch dziala na poziomie ISO 2, w warstwie sieciowej gdzie nie ma IPkow z wartswy 3ciej. To ze jedno urzadzenie bedzie switchem i routerem to juz inna sprawa.
trucksweb
oj, moj blad to nie swith a router dry.gif macie problemy laugh.gif
w jaki sposob mam podac adres router'a ? komp nie widzi mi wtedy sieci www.
sztosz
http://www.wrzuta.pl/obraz/pvotyMYTA1/ Może to ci pomoże.
trucksweb
Czyli wychodzi z tego ze musze miec dwa routery ?
Zgodnie z rysunkiem, mam doklednie taka sama prawa strone.
Baza danych uzywa portu 3050
arecki
Jeżeli napisałeś że "masz program w biurze" to nie robiłbym tego na zwykłym routerze bo transmisje, zwłaszcza jeśli idzie przez łącze radiowe łatwo podsłuchać. Proponuje dwa routery z wbudowanym VPN'em. Testowałem rozwiązania najtańsze d'link'a i działało fajnie. Normalnie jakby wszystkie komputery były by w tej samej sieci (w sumie do tego to służy). Nie wiem tylko czy w ofercie mają routery vpn'owe z wifi ale trzeba poszukać. Ewentualnie w biurze postawić serwerek z openVPN'em i z klientów łączyć się z bazą poprzez niego.
trucksweb
a ile to kosztuje?
Na win xp pro mozna postawic serwer-chyba nie ? no a kolejnego winda nie bede kupowal angrysmiley.gif
arecki
Ile co kosztuje ? OpenVPN to oprogramowanie i nic nie kosztuje bo jest na GPL'u. A fizycznie routerek to np:
http://www.veracomp.pl/d-link.router-vpn-4...o.DI-804HV.html][/url]
trucksweb
a co poiwesz o tym?
rozni sie od podanego, ale nie wiem czy taki roznice nie sa za duze ?
http://allegro.pl/item161219910_dlink_di_6...wa_vat_gwa.html
Turgon
Polecam ci Linksysy z serii WAG. Jak znajdę konkretny model, który ja używam to Ci dam znać. WI Fi działało w obrębie ok. 30-40M w świetnej jakości.
sztosz
Cytat(trucksweb @ 28.01.2007, 16:47:10 ) *
Czyli wychodzi z tego ze musze miec dwa routery ?
Zgodnie z rysunkiem, mam doklednie taka sama prawa strone.
Baza danych uzywa portu 3050

To jeżeli nie masz w robocie routera, a komputer ma własne IP (zewnętrzne widziane w internecie) to wtedy podajesz jego IP, port i musi działać, w przeciwnym wypadku nie jest to problem sieci tylko czegoś innego (firewall?).

Czyli tłumacząc łopatologicznie, jeżeli twój R (router) ma IP xxx.xxx.xxx.xxx, KP (komputer w pracy) ma IP yyy.yyy.yyy.yyy a KD1 (komp w domu i numer kompa) 10.xxx.xxx.kd1 to wtedy:

Jeśli baza jest w pracy i łączysz się z domu to podajesz na KDx Numer IP: yyy.yyy.yyy.yyy:3050

Jeśli baza jest w domu a łączysz się z pracy to podajesz na KP Numer IP: xxx.xxx.xxx.xxx:3050 a w routerze ustawiasz przekierowanie portu na numer IP 10.xxx.xxx.kd1

Jeśli baza jest w domu na KD1 a łączysz się z domu z KD2 to podajesz na KD2 Numer IP: 10.xxx.xxx.kd2:3050

Musi działać, a jeżeli nie, to dajesz nam za mało danych sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.