Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Przekazywanie zmiennych 'na zewnatrz'
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szajba7
Witam. Przepraszam za chaotyczna nazwe topic'u, jak i zawarta tutaj tresc. Spotkalem sie na uczelni z problemem, a teraz nie mam za bardzo jak sprawdzic co i jak, a jako ze mnie meczy ten 'problem', to postanowilem zapytac tutaj.

Mam sobie skrypt przekazujacy dane i wywolujacy (include) inny skrypt z tymi danymi na innym serwerze. Dane przechodza, natomiast pojawil sie inny problem. W tym innym skrypcie mam funkcje z globalna zmienna. Normalnie dziala, ale wywolana z pierwszego skryptu przestaje byc widziana poza ta funkcja. Co moze byc przyczyna ? Dodam ze ta zmienna nie wystepuje nigdzie indziej. Jeszcze raz przepraszam za ten maly chaosik, staralem sie wytlumaczyc najprosciej jak umiem i pozdrawiam potecjalnych czytajacych smile.gif
mike
Jeśli jesteś na serwerze na przykład www.mójserwer.pl i masz tutaj skrypt:
  1. <?php
  2.  
  3. include('jakiśPlik.php');
  4.  
  5. ?>

To wszystko jest tak jak się tego spodziewasz.

Ale jeśli zrobisz tak:
  1. <?php
  2.  
  3. include('http://jakiśinnyserwer.pl/jakiśPlik.php');
  4.  
  5. ?>

lub nawet tak:
  1. <?php
  2.  
  3. include('http://mójserwer.pl/jakiśPlik.php');
  4.  
  5. ?>

To oczywistą sprawa nie includujesz źródła pliku jakiśPLik.php tylko wynik jego działania.
Dostajesz to co po sparsowaniu i wykonaniu przez interpreter odeśle Ci Apache.

Co w sumie nie jest niczym dziwnym.

Dlatego Ty nie "widzisz" tej zmiennej globalnej.

O to chodziło?
szajba7
Cytat(mike_mech @ 15.11.2006, 23:09:39 ) *
O to chodziło?

Tez smile.gif Problemem okazalo sie includowanie przez funkcje (includowalem do kilku skryptow, i zeby nie pisac tego po kilka razy, to wciepalem to do funkcji). Jak wywalilem ta f-cje i zaczalem includowac 'recznie' oraz zmienilem rozszerzenia na *.kod to zaczelo dzialac smile.gif
Dziekuje slicznie za pomoc i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.