mam oto taki fragment kodu mojego formularza, którego zadaniem jest przesłanie na maila zawartych w nim informacji. Wszystko było by cacy, gdyby nie dwa pola checkbox. To one nie dają możliwości dokończenia formularza. Mają one być tak skonfigurowane, aby jeśli przynajmniej jeden będzie zaznaczony to dopiero wtedy wysyłana jest wiadomość mailowo. Jeśli żaden nie jest zaznaczony, to ma pojawić się komunikat ,,wybierz sposób powiadamiania". Formularz zrobiłem w jednym pliku formularz.php. Proszę o pomoc i potraktowanie mnie jako laika w temacie php ( w miarę szczegółowe wytłumaczenie i naprowadzenie)
Pozdrawiam serdecznie!
Oto kod formularza:
<?php { $temat = 'Klienci'; $wiad = 'Wiadomość od: '.$_POST['im']."nn"; $tfrom = $_POST['mail']; $wiad .= 'Numer telefonu komórkowego:'.$_POST['tel']."nn"; $wiad .= 'Imię pierwszego bliskiego: '.$_POST['imie1']."n"; $wiad .= 'Data urodzenia: '.$_POST['data1']."n"; $wiad .= 'Imieniny: '.$_POST['imieniny1']."n"; $wiad .= 'Inne: '.$_POST['inne1']."nn"; $wiad .= 'Imię drugiego bliskiego: '.$_POST['imie2']."n"; $wiad .= 'Data urodzenia: '.$_POST['data2']."n"; $wiad .= 'Imieniny: '.$_POST['imieniny2']."n"; $wiad .= 'Inne: '.$_POST['inne2']."nn"; $wiad .= 'Imię trzeciego bliskiego: '.$_POST['imie3']."n"; $wiad .= 'Data urodzenia: '.$_POST['data3']."n"; $wiad .= 'Imieniny: '.$_POST['imieniny3']."n"; $wiad .= 'Inne: '.$_POST['inne3']."nn"; $wiad .= 'Imię czwartego bliskiego: '.$_POST['imie4']."n"; $wiad .= 'Data urodzenia: '.$_POST['data4']."n"; $wiad .= 'Imieniny: '.$_POST['imieniny4']."n"; $wiad .= 'Inne: '.$_POST['inne4']."nn"; $wiad .= 'Imię piątego bliskiego: '.$_POST['imie5']."n"; $wiad .= 'Data urodzenia: '.$_POST['data5']."n"; $wiad .= 'Imieniny: '.$_POST['imieniny5']."n"; $wiad .= 'Inne: '.$_POST['inne5']."nn"; $wiad .= 'Sposób powiadomienia: '.$_POST['sposob1'].','.$_POST['sposob2']."n"; $odbiorca = 'info@domena.pl'; if($_POST['im'] == '') $msg .= 'Wprowadź swoje imię i nazwisko<br>'; if($_POST['mail'] == '') $msg .='Wprowadź swój adres e-mail<br>'; if($_POST['tel'] == '') $msg .='Wprowadź swój numer telefonu komórkowego<br>'; if ($_POST['sposob1']=='off' && $_POST['sposob2']=='off')$msg .='Wybierz sposób powiadomienia<br>'; if ($_POST['imie2'] == '') $msg .='Wprowadź imię drugiej osoby<br>'; if ($_POST['imie3'] == '') $msg .='Wprowadź imię trzeciej osoby<br>'; if ($_POST['data1'] == '') $msg .='Wprowadź datę urodzenia pierwszej osoby<br>'; if ($_POST['data2'] == '') $msg .='Wprowadź datę urodzenia drugiej osoby<br>'; if ($_POST['data3'] == '') $msg .='Wprowadź datę urodzenia trzeciej osoby<br>'; if ($_POST['imieniny1'] == '') $msg .='Wprowadź datę imienin pierwszej osoby<br>'; if ($_POST['imieniny2'] == '') $msg .='Wprowadź datę imienin drugiej osoby<br>'; if ($_POST['imieniny3'] == '') $msg .='Wprowadź datę imienin trzeciej osoby<br>'; else $sprawdz = false; } ?>
a to jest w sekcji body: