Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Kto jest online
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lee
Mam pytanie, jak zrobić coś takiego w menu, żeby pokazywało ile jest osób zalogowanych a ile jest gości ? np
Aktualnie gości: 2
Online [4]:
- nick 1
- nick 2
- nick 3
- nick 4

kolega mówił mi coś o czasie unixowym, ale nie wytłumaczył nic dokładniej
koodlaty
Możesz to zrobić np za pomocą bazy danych i ciasteczek. W ciachu zapisujesz id połączenia i czas życia sesji. Dane o logujących się użytkownikach zapisujesz w tabelce + to samo - id połączenia i czas życia sesji. Ten czas w tabelce przedłużasz przy każdym odwołaniu do strony – użytkownika identyfikujesz po tym ciachu. Teraz cześć skryptu, która odpowiada za wyświetlanie na stronie informacji o zalogowanych użytkownikach, sprawdza sobie tą tabelkę i pobiera te wpisy, które były aktualizowane nie wcześniej niż aktualny czas minus czas życia sesji. Wsio...
Lee
Nie rozumiem tego co napisałeś w poście, może to jest dobre rozwiązanie ale jakoś go nie widzę...
mike
Zobaczyłem ten wątek i pomyślałem: "Och, wyszukiwarka musiała przestać działać, skoro taki wątek się pojawia."
Wiec szybko sprawdziłem i ... działa.

Więc radze Ci z niej skorzystać bo temat ten był poruszany już baaardzo często.

A oto przykładowe wyniki wyszukiwania tongue.gif

Zamykam
(nie ma sensu wałkować tego kolejny raz)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.