Ciubas.pl
5.11.2006, 13:37:37
plik glowny:
<?php
$nazwa_pliku = "skrot.txt";
$akcja = $_POST["akcja"];
$tresc = $_POST["tresc"];
if ($akcja == "zapisz")
{
$plik = fopen($nazwa_pliku, "w+"); }
?>
<?php
if ($ok=='1')
{
include('post.php');
}
else
$string = include($nazwa_pliku);
?>
plik post.php :<form action="http://www.stomicy.org/index.php?page=main5&ok=" method="POST">
<input type="hidden" name="akcja" value="zapisz">
<textarea name="tresc" rows="20" cols="80">
<? include($nazwa_pliku); ?>
</textarea><br/>
<input type="submit" value="Zapisz zmiany">
<input type="http://junior.reporter.pl" value="wróć">
</form>
skowron-line
5.11.2006, 13:40:45
Ciubas.pl
5.11.2006, 15:01:15
<?php
if ($akcja == "zapisz")
{
$plik = fopen($nazwa_pliku, "w+"); }
?>
dziala super, ale jeszcze moje pytanie, jak wprowadzic znaki tabulacji zeby tekst wygladal tak:
Śląscy Stomicy działają na terenie Województwa Śląskiego od 1998r, jako organizacje pozarządowe "non profit".
a nie tak:
Śląscy Stomicy działają na terenie Województwa Śląskiego od 1998r, jako organizacje pozarządowe "non profit".
dr_bonzo
5.11.2006, 15:25:35
1. Przenosze na Przedszkole
2. stripslashes() jest w dobrym miejscu
3.
Cytat
dziala super, ale jeszcze moje pytanie, jak wprowadzic znaki tabulacji zeby tekst wygladal tak:
To nie sa znaki tabulacji i nawet nie sluza do ustawiania odstepu. Formatowanie (tu: padding-left) tekstu robi sie CSS'em (stylami).
Ciubas.pl
5.11.2006, 15:32:13
nie, nie mysmy sie nie zrozumieli, wiem ze to nie sa znaki tabulacji, chodzilo mi wlasnie zeby mozna takie cos bylo robic, w css padding left to zrobi odleglosc wszystkich znakow od lewej krawedzi, a mnie chodzi o to zeby byly wciecia w tekscie bo jak mam np:
Celem Stowarzyszeń jest poprawa jakości życia pacjenta ze stomią. Jesteśmy sobie potrzebni, a na naszych spotkaniach, które organizujemy, dzielimy się doświadczeniami i rozmawiamy o wszystkim, co nas interesuje.
Staramy się również pomóc rodzinie, przyjaciołom oraz osobom wspierającym stomików, tworząc grupy wsparcia.
Na stronach: 'Stomia - www.stomicy.org' uruchomiliśmy Forum na którym można uzyskać odpowiedzi na wszystkie nurtujące Was pytania. Masz problem pytaj. Odpowiadać będą miedzy innymi zaproszeni i współpracujący z nami lekarze oraz pielegniarka stomijna z 30 letnim stażem pani Małgorzata Bilińska, która prowadzi specjalistyczny dział Wszystko o Stomii.
Stomia to część naszego życia, wiec podzielmy się informacjami o niej!
to tu jest duzo tekstu, i nie chce zeby byl caly oddalony, tylko i wylacznie Śląscy;Celem, Staramy itd...
misieq
5.11.2006, 15:50:18
Opakowujesz każdy paragraf w tagi <p> i definiujesz odpowiedni styl.
Ciubas.pl
5.11.2006, 16:59:32
no dobrze na to tez wpadlem, ale mi chodzilo....
o moze tak jak wstawic to co jest na forum, czyli np: '[php]' i zdefiniowac co to robi w tekscie itd, moze byc tutorial bo ja za bardzo nie wiem gdzie czegos takiego szukac.
ach i jeszcze entery <br> zeby nie bylo trzeba wstawiac tylko on sam odczytywal entery!
bede wdzieczny za pomoc
skowron-line
5.11.2006, 18:03:27
Cytat(Ciubas.pl @ 5.11.2006, 16:59:32 )

ach i jeszcze entery <br> zeby nie bylo trzeba wstawiac tylko on sam odczytywal entery!
bede wdzieczny za pomoc
funkcja sie nazywa NL2BR odsylam do manuala php.net/manual
Ciubas.pl
5.11.2006, 19:40:38
moge prosic o dokladne linki gdzie to pisze?
bo nl2br z tego co widze zwraca \n a nie jak wstawie enter (tak jak np robie to teraz w tym okienku ktorym pisze) nie mowiac o moim pierwszympytanie, poprostu nie wiem tak naprawde czego szukac, bo nie wiem jak to sie nazywa.
bede wdzieczny za pomoc!
Użyj wyszukiwarki, poszukaj o bbcode. (BzikOS opublikował taki fajny skrypt)
Ciubas.pl
5.11.2006, 21:02:11
ale ja nie wiem czego szukac, to jest moj problem... nie wiem jak to sie nazywa...
nospor
6.11.2006, 09:21:51
Cytat
ale ja nie wiem czego szukac, to jest moj problem...
Nie, Twoim problemem jest to, ze nie czytasz co do ciebie piszą....
Cytat
Użyj wyszukiwarki, poszukaj o bbcode. (BzikOS opublikował taki fajny skrypt)
I o zgrozo, wpisalem do wyszukiwarki slowo
bbcode, jako autora podalem
bzikos i zgdanij co dostalem....

Cytat
bo nl2br z tego co widze zwraca \n a nie jak wstawie enter
a z jakiego manuala korzystales?
http://pl.php.net/manual/pl/function.nl2br.phpnl2br wstawia, obok twoich enterow, znaczniki <br />.
thornag
6.11.2006, 16:37:27
if ($akcja == "zapisz")
{
$plik = fopen($nazwa_pliku, "w+");
fputs($plik, $tresc);
fclose($plik);
}
?>
<?php
if ($ok=='1')
{
include('post.php');
Nie rozumiem po co zamykasz tag php a pozniej go otwierasz.
<?php
$string = include($nazwa_pliku);
?>
Wystarczy samo include($plik), nie trzeba go pozniej printowac.
Po else tez przydaloby sie dac { } jesli ich nie bedzie instrukcja echo bedzie wykonywana za kazdym razem, nie tylko gdy powyzszy warunek nie zostanie spelniony.
OT: Wlasnie dlatego tak zareagowalem jak zobaczylem na allegro Twoja oferte o profesjonalnie wykonanych stronach przy uzyciu php

) Ale nie martw sie, z czasem dojdziesz i do profesionalnosci
Ciubas.pl
7.11.2006, 19:09:17
to jest na razie budowane, i akurat to co napisales jest juz dawno poprawione bo bylo pozostaloscia poprzednich pomyslow:)
ja sie ucze, tak jak mowiles dojde do wprawy, dzieki za dobre slowo po takim wstepie na gg:P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.