Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: non profit - jak usunac pojawianie sie tych znaczkow przy kazdym zapisywaniu pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ciubas.pl
plik glowny:

1. <?php
  2. $nazwa_pliku = "skrot.txt";
  3.  
  4. $akcja = $_POST["akcja"];
  5. $tresc = $_POST["tresc"];
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  
  11. if ($akcja == "zapisz")
  12. {
  13. $plik = fopen($nazwa_pliku, "w+");
  14.  fputs($plik, $tresc);
  15. fclose($plik);
  16. }
  17. ?>
  18. <?php
  19. if ($ok=='1')
  20. {
  21. include('post.php');
  22.  
  23.  
  24.  
  25. }
  26. else
  27.  
  28. $string = include($nazwa_pliku);
  29. echo $string;
  30. ?>

plik post.php :

<form action="http://www.stomicy.org/index.php?page=main5&ok=" method="POST">
<input type="hidden" name="akcja" value="zapisz">
<textarea name="tresc" rows="20" cols="80">
<? include($nazwa_pliku); ?>
</textarea><br/>
<input type="submit" value="Zapisz zmiany">
<input type="http://junior.reporter.pl" value="wróć">
</form>
skowron-line
stripslashes
Ciubas.pl
  1. <?php
  2. if ($akcja == "zapisz")
  3. {
  4. $plik = fopen($nazwa_pliku, "w+");
  5.  $tresc = stripslashes($tresc); /* dobrze ze to jest tu?? */
  6. fputs($plik, $tresc);
  7. fclose($plik);
  8. }
  9. ?>

dziala super, ale jeszcze moje pytanie, jak wprowadzic znaki tabulacji zeby tekst wygladal tak:

&nbsp;&nbsp;&nbsp;Śląscy Stomicy działają na terenie Województwa Śląskiego od 1998r, jako organizacje pozarządowe "non profit".

a nie tak:

Śląscy Stomicy działają na terenie Województwa Śląskiego od 1998r, jako organizacje pozarządowe "non profit".
dr_bonzo
1. Przenosze na Przedszkole

2. stripslashes() jest w dobrym miejscu

3.
Cytat
dziala super, ale jeszcze moje pytanie, jak wprowadzic znaki tabulacji zeby tekst wygladal tak:

To nie sa znaki tabulacji i nawet nie sluza do ustawiania odstepu. Formatowanie (tu: padding-left) tekstu robi sie CSS'em (stylami).
Ciubas.pl
nie, nie mysmy sie nie zrozumieli, wiem ze to nie sa znaki tabulacji, chodzilo mi wlasnie zeby mozna takie cos bylo robic, w css padding left to zrobi odleglosc wszystkich znakow od lewej krawedzi, a mnie chodzi o to zeby byly wciecia w tekscie bo jak mam np:

Śląscy Stomicy działają na terenie Województwa Śląskiego od 1998r, jako organizacje pozarządowe "non profit".
Celem Stowarzyszeń jest poprawa jakości życia pacjenta ze stomią. Jesteśmy sobie potrzebni, a na naszych spotkaniach, które organizujemy, dzielimy się doświadczeniami i rozmawiamy o wszystkim, co nas interesuje.
Staramy się również pomóc rodzinie, przyjaciołom oraz osobom wspierającym stomików, tworząc grupy wsparcia.
Na stronach: 'Stomia - www.stomicy.org' uruchomiliśmy Forum na którym można uzyskać odpowiedzi na wszystkie nurtujące Was pytania. Masz problem pytaj. Odpowiadać będą miedzy innymi zaproszeni i współpracujący z nami lekarze oraz pielegniarka stomijna z 30 letnim stażem pani Małgorzata Bilińska, która prowadzi specjalistyczny dział Wszystko o Stomii.
Stomia to część naszego życia, wiec podzielmy się informacjami o niej!

to tu jest duzo tekstu, i nie chce zeby byl caly oddalony, tylko i wylacznie Śląscy;Celem, Staramy itd...
misieq
Opakowujesz każdy paragraf w tagi <p> i definiujesz odpowiedni styl.
Ciubas.pl
no dobrze na to tez wpadlem, ale mi chodzilo....

o moze tak jak wstawic to co jest na forum, czyli np: '[php]' i zdefiniowac co to robi w tekscie itd, moze byc tutorial bo ja za bardzo nie wiem gdzie czegos takiego szukac.

ach i jeszcze entery <br> zeby nie bylo trzeba wstawiac tylko on sam odczytywal entery!
bede wdzieczny za pomoc
skowron-line
Cytat(Ciubas.pl @ 5.11.2006, 16:59:32 ) *
ach i jeszcze entery <br> zeby nie bylo trzeba wstawiac tylko on sam odczytywal entery!
bede wdzieczny za pomoc

funkcja sie nazywa NL2BR odsylam do manuala php.net/manual
Ciubas.pl
moge prosic o dokladne linki gdzie to pisze?

bo nl2br z tego co widze zwraca \n a nie jak wstawie enter (tak jak np robie to teraz w tym okienku ktorym pisze) nie mowiac o moim pierwszympytanie, poprostu nie wiem tak naprawde czego szukac, bo nie wiem jak to sie nazywa.

bede wdzieczny za pomoc!
Ociu
Użyj wyszukiwarki, poszukaj o bbcode. (BzikOS opublikował taki fajny skrypt)
Ciubas.pl
ale ja nie wiem czego szukac, to jest moj problem... nie wiem jak to sie nazywa...
nospor
Cytat
ale ja nie wiem czego szukac, to jest moj problem...

Nie, Twoim problemem jest to, ze nie czytasz co do ciebie piszą....
Cytat
Użyj wyszukiwarki, poszukaj o bbcode. (BzikOS opublikował taki fajny skrypt)

I o zgrozo, wpisalem do wyszukiwarki slowo bbcode, jako autora podalem bzikos i zgdanij co dostalem.... tongue.gif

Cytat
bo nl2br z tego co widze zwraca \n a nie jak wstawie enter

a z jakiego manuala korzystales?
http://pl.php.net/manual/pl/function.nl2br.php
nl2br wstawia, obok twoich enterow, znaczniki <br />.
thornag
  1. if ($akcja == "zapisz")
  2. {
  3. $plik = fopen($nazwa_pliku, "w+");
  4.  fputs($plik, $tresc);
  5. fclose($plik);
  6. }
  7. ?>
  8. <?php
  9. if ($ok=='1')
  10. {
  11. include('post.php');

Nie rozumiem po co zamykasz tag php a pozniej go otwierasz.

1. <?php
  2. $string = include($nazwa_pliku);
  3. echo $string;
  4. ?>

Wystarczy samo include($plik), nie trzeba go pozniej printowac.

Po else tez przydaloby sie dac { } jesli ich nie bedzie instrukcja echo bedzie wykonywana za kazdym razem, nie tylko gdy powyzszy warunek nie zostanie spelniony.

OT: Wlasnie dlatego tak zareagowalem jak zobaczylem na allegro Twoja oferte o profesjonalnie wykonanych stronach przy uzyciu php smile.gif) Ale nie martw sie, z czasem dojdziesz i do profesionalnosci smile.gif
Ciubas.pl
to jest na razie budowane, i akurat to co napisales jest juz dawno poprawione bo bylo pozostaloscia poprzednich pomyslow:)

ja sie ucze, tak jak mowiles dojde do wprawy, dzieki za dobre slowo po takim wstepie na gg:P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.