Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL: 5.0.26 problem z poprawnym dodawaniem rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Arek00
jestem w trakcie przenoszenia strony na nowy serwer. na starym był mysql 3.23 a na nowym jest 5.0.26. po przeniesieniu bazy i uruchomieniu strony wszystko jest wyświetlane poprawnie. problem pojawia się gdy próbuję dodawać nowe wpisy. robię to poprzez pliki csv tworzone w open office i przy zapisie wybieram kodowanie UTF-8. treść która została załadowana jako całość wyświetlana jest poprawnie a we wpisach dodanych przez csv zamiast polskich liter mam znaki zapytania. czy to ma związek z metodą porównywania napisów a jeśli tak to jaką wybrać?

//problem rozwiązany

rozwiązanie dla mnie trochę dziwne ale na szczęście skuteczne: na tym nowym serwerze zmieniłem phpmyadmin na starszą wersję, którą używałem do tej pory i teraz importowane dane wyświetlane są poprawnie.
Sh4dow
Po pierwsze baza danych i kolumny musza miec odpowiednie kodowanie znaków, oraz jesli robisz to przez konsole, to po zalogowaniu daj polecenie
  1. SET NAMES utf8;

to jest standardowy blad przy przenoszeniu danych z roznych baz.
Arek00
no ale po przeniesieniu strona wyświetla się poprawnie tylko jak dopisywałem nowe rzeczy (poprzez phpmyadmin i csv) to były znaki zapytania. nie zmieniałem nic oprócz phpmyadmin i teraz jest ok
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.