Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] czy zrobiłem jakiś błąd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Waleń
Kod
<?
setcookie("count","1");                       // tworzymy cookie

if($count!="1")                               // jesli niema ciasteczka tworzymy je
{                                             // oznacza to koniecznosc podniesienia liczby odwiedzin

$plik=fopen("licznik.dat", "r"); // otwieramy //plik licznika

$licznik=fgets($plik);                        // pobieramy z pliku liczbe odwiedzin

fclose($plik);                                // zamykamy plik

$licznik++;                                   // zwiększamy pobraną liczbę o 1

$plik=fopen("licznik.dat", "w");                 // otwieramy plik licznika do zapisu

//
fwrite($plik, $plik);                         // zapisujemy wartość zmiennej licznik

fclose($plik);                                // zamykamy plik i blok instrukcji IF
}

else                                          // jesli ciasteczko istnieje i jest w nim wartosc zmiennej COUNT
{                                             //oznacza to ze uzytkownik niewszedl na strone ale porusza sie w jej obrebie

$plik=fopen("licznik.dat", "r");              // otwieramy do odczytu plik licznika

//
$licznik=fgets($plik);                        // pobieramy liczbe odwiedzin

fclose($plik);                                // zamykamy plik i blok ELESE
}

echo "Jeste¶: $licznik Go¶ciem";                              // wyswietlamy zawartosc zmiennej LICZNIK czyli liczbe odwiedzin
?>

hmm wyprodukowałem taki kod licznika i nie działa po uruchomieniu owszem wyświetla mi liczbę o 1 większą niż ta w licznik dat ale nie nadpisuje jej w tym pliku czemu jaki błąd (plik licznik dat ma liczbę startową 0 a jego hmody są ustawione na 777 a pliku licznik php na 666) licznik znajduje się >>>tutaj<<<

hmmm teraz jeszcze dziwniej zlicza mi liczbę odwiedzin ale zapisuje do pliku coś takiego Resource id #4 (w miejsce 4 dowolna liczba) tylko nadpisuje bez ładu i składu ;/
kszychu
fwrite($plik, $plik); // zapisujemy wartość zmiennej licznik

Co Ty tak naprawdę zapisujesz?

I popraw temat na zgodny z zasadami pisania na tym forum.
Waleń
No to jak worriedsmiley.gif .
Bo widzisz zpisałem to z jkiegoś kursu <zawstydzony>
i jestem 99% noobem w php i proszę czy mugłbyśmi powiedzieć co jest nie tak ew wstawić poprawiony kod (byłbym zobowiązany)
uli
Funkcja fwrite() - manual php

Poczytaj manual!! Od tego zacznij, a nie: NO TO JAK?

int fwrite ( resource uchwyt, string łańcuch [, int długość] )

resource uchwyt = $plik
string łańcuch = $licznik

1. <?php
  2. fwrite($plik, $licznik);
  3. ?>

Tak ciężko na to wpaść? ohmy.gif - jeśli tak to daj sobie spokój z php, bo nigdy nic nie zrobisz. Do tego potrzeba zacięcia, grzebania w manualach i myślenia.
Waleń
zacięcia mi nie brakuje tylko mam nadmiar takich co mi mówią żebym dał sobie spokuj bo coś

a poza tym to mi sie zdawał że to jest forum dla początkujących axesmiley.png axesmiley.png axesmiley.png axesmiley.png axesmiley.png axesmiley.png axesmiley.png axesmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.