Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy da się zapisać tablice do sesji ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pasTerzu
Czy da się w jakiś sposób zapisać tablicę wraz z zawartością (około 200 numerów) do sesji tak aby można się było do niej "dostać" po przejściu na inną stronę ?
sticker
poczytaj o serializacji serialize()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i unserialize()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
po serializacji zapisz do sesji i na następnym skrypcie odczytaj z sesji i odesrializuj
pasTerzu
o to mi chodziło dzieki wielkie
siemakuba
Dane sesyjne są zdaje się automatycznie serializowane, więc chyba nie musisz nic dodatkowo kombinować.

Cytat
Wszystkie zarejestrowane zmienne są serializowane po wykonaniu całego kodu strony.

źródło: http://pl.php.net/manual/pl/ref.session.php

pozdr.
marast78
no właśnie a moglibyście mi powiedzieć, czy dane naprzykład w koszyku w sklepie internetowym są zapisywane jako zmienne sesyjne czy lepiej je umieszczać w pamięci cache lub w bazie? nie zajmowałem się dotąd tego typu aplikacjami i jestem ciekaw jak to jest powszechnie realizowane, czyli jakie roziwązanie jest najlepsze a może całkowicie inaczej to wygląda?
eai
Co do koszyka:
1. Jeśli user nie zalogowany trzymam w sesji
2. Podczas rejestracji konta przenosze z Sesji do Bazy i kasuje z sesji
3. Podczas logowania dopisuje z Sesji do Bazy i kasuje z sesji
4. Gdy zalogowany czytam i operuje z bazy danych

W cache'u nie trzymam danych, bo po to mam sesje wiec bym sobie tylko utrudnial.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.